Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radi zaštite građana

Upravni sud odgodio rješenje po kojem varaždinski Gradski stanovi državi moraju vratiti 9,3 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravni sud u Zagrebu donio je odluku da se odgađa rješenje Ministarstva financija po kojem varaždinska Javna ustanova Gradski stanovi mora u državni proračun vratiti 9,3 milijuna kuna nenamjenski potrošenih sredstava.

U priopćenju koje je u utorak poslao Grad Varaždin navodi se da je Upravni sud u Zagrebu svojim rješenjem u ponedjeljak odgodio izvršavanje rješenja Ministarstva financija kojim je Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) Varaždin trebala u državni proračun uplatiti 9,3 milijuna kuna zbog navodnog nenamjenskog trošenja novca.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Crni dan u Varaždinu Beba ozlijeđena u nesreći, a u drugom sudaru ozlijeđen dječak (12) Slika nije dostupna Moguća ovrha VARAŽDINU PRIJETI BANKROT Gradskim stanovima istekao rok za vraćanje 9,3 milijuna kuna

Ta ustanova podnijela je tužbu Upravnom sudu radi poništenja rješenja Ministarstva financija, koje je do pravomoćnosti odluke odgodilo izvršenje. U obrazloženju rješenja ističe se i da bi pokretanjem prisilne naplate bilo onemogućeno daljnje redovno poslovanje JUGS-a, a time bi posljedično nastala šteta i za Grad Varaždin koji je kao osnivač odgovoran za obveze Gradskih stanova. Krajnji oštećenici mogli bi biti svi građani Grada Varaždina zbog mogućeg prekida redovnog obavljanja i financiranja brojnih javnih usluga. Uzimajući u obzir sve okolnosti Upravni sud odlučio je da zbog postojanja javnog interesa u konkretnom slučaju odgodi izvršavanje naplate.

VARAŽDINU PRIJETI BANKROT Gradskim stanovima istekao rok za vraćanje 9,3 milijuna kuna

Potvrđujući tu informaciju gradonačelnik Goran Habuš medijima je izjavio od "blokade i crnih scenarijima" što, kako je rekao, "neki u Varaždinu priželjkuju" neće na "svu sreću biti ništa".

Početkom svibnja varaždinska Javna ustanova Gradski stanovi dobila je rješenje Ministarstva financija prema kojem državi mora vratiti nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna kuna, a Upravno vijeće te ustanove najavilo je pokretanje upravnog spora. Upravnog vijeće donijelo je odluku o kretanju u upravni spor, ne negirajući da dug postoji, ali su osporavali dospijeće odnosno rok do kada se dug treba vratiti. Osporavaju i navode da su sredstva nenamjenski potrošena.

Ukoliko bi se izvršilo rješenje Ministarstva prvo bi se krenulo u ovrhu računa JUGS-a, a tek onda eventualno proračuna Grada Varaždina. Mogućnost da se račun Grada Varaždina neće blokirati prošlog je tjedna najavio i ministar financija Boris Lalovac. On je prošlog četvrtka, odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz moguću blokadu, rekao da nije intencija da ministarstvo radi takve ovrhe, posebno nad gradovima koji bi mogli imati problema s tekućim financiranjem. Najavio je da će se probati naći zakonska uredba da se s jedne strane novac vrati, ali i da se ne ošteti Grad Varaždin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene