Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća ovrha

VARAŽDINU PRIJETI BANKROT Gradskim stanovima istekao rok za vraćanje 9,3 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak je istekao rok u kojem je varaždinska Javna ustanova Gradski stanovi trebala u državni proračun vratiti 9,3 milijuna kuna, dobivenih od Agencije za upravljanje nekretninama za dovršetak nekih POS-ovih zgrada, koja su prema rješenju Ministarstva financija utrošena nenamjenski.

Odgovarajući nakon Vladine sjednice na pitanje novinara o mogućoj ovrsi računa Javne ustanove Gradski stanovi, odnosno eventualnoj ovrsi gradskog proračuna Varaždina, koji je kao osnivač svojevrsni jamac toj ustanovi, ministar financija Boris Lalovac poručio je kako nije intencija Ministarstva da provodi takve ovrhe, posebno nad gradovima koji bi mogli imati problema s tekućim financiranjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija u pritvoru je Mladić (24) nožem napao 27-godišnjaka u Varaždinu i teško ga ozlijedio Slika nije dostupna Treba provesti javni natječaj Zmajlović poručio Varaždincima: 'Novac i rješenje za varaždinske bale postoji'

Lalovac je rekao da nije detaljno upoznat s tim slučajem i ne zna pojedinosti, ali će se pokušati pronaći rješenje kroz zakonsku uredbu kako bi se taj novac vratio, a da se ne ošteti Varaždin. Istaknuo je kako sve treba biti u skladu sa zakonom, jer zakon nalaže povrat novca.

Kako bi banke mogle pomoći dužnicima s kreditima u francima?

Početkom mjeseca Javna ustanova Gradski stanovi dobila je rješenje Ministarstva financija da mora državi vratiti nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna kuna, a prošlog tjedna Upravno vijeće te ustanove najavilo je pokretanje upravnog spora.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš izjavio je da se kreće u upravni spor, ali se time ne negira postojanje duga. Osporava se dospijeće, odnosno rok za vraćanje duga, kao i tvrdnja da su sredstva nenamjenski potrošena, pojašnjava Habuš koji tvrdi da je taj novac potrošen u svrhu gradnje POS-ovih objekata.

Prema Ministarstvu financija, Varaždin je trebao sredstva od Agencije za upravljanje nekretninama prvo vratiti u proračun, da bi ih potom ponovno dobio za daljnje investicije u POS-ovu gradnju. Umjesto toga, Grad ih je automatski reinvestirao, kaže Habuš i najavljuje da će tražiti odgodu plaćanja dok Upravni sud ne donese pravorijek.

Istodobno, varaždinski HDZ pozvao je u četvrtak Vladu u pomoć jer smatra da Varaždin ide prema bankrotu. HDZ-ov povjerenik Damir Habijan izjavio je medijima da u proteklih 25 godina Varaždin nikada nije bio u tako teškoj situaciji.

Problemi Javne ustanove Gradski stanovi, koji financijski opterećuju Grad kao njezina osnivača, rezultat su loše i neodgovorne politike gradskih vlasti, optužuje Habijan.

"Jedna kreditna institucija pokrenula je ovršni postupak protiv Grada u iznosu od 7 milijuna kuna, Grad je nedavno temeljem sporazumnog raskida ugovora platio oko 5 milijuna, a sada dolazi na naplatu još dodatnih 11 milijuna kuna", kaže Habijan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene