Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje iz Austrije

Nema hrane i pića, uniforma ni zastava: Što će se smjeti, a što ne na Bleiburgu

Šeks preuzeo brigu o Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Šeks preuzeo brigu o Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šeks preuzeo brigu o Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šeks preuzeo brigu o Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šeks preuzeo brigu o Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šeks preuzeo brigu o Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šeks preuzeo brigu o Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Uoči obljetnice na Bleiburškom polju iz Austrije stiže ozbiljno upozorenje Hrvatskoj. Hrvatska je to ozbiljno shvatila te je poduzela neke korake. Austrijska crkva jasno je dala do znanja što ne želi gledati na Bleiburškom polju.

"Određeni krugovi u Austriji žalili su se i vršili pritisak na biskupa", kaže Bože Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš - 1 Prijavio ga Vladimir Šeks Glavaš u policiji zbog prijetnji, uputio i žestoku poruku Šeksu Slika nije dostupna Oko 10.000 ljudi Bleiburg: Privedene tri osobe zbog nacističkih obilježja, jedna od njih imala istetovirani kukasti križ

Zato je i reagirala Crkva, smatra Zlatko Hasanbegović, koji je godinama organizirao ovakve skupove.

"Stanoviti krugovi iz austrijske političke i parapolitičke ljevice u uskoj su vezi s njihovim ideološkim jednojajčanim blizancima ovdje u Hrvatskoj", kaže Hasanbegović.

Davor Bernardić poručuje pak da SDP odaje počast svim žrtvama masovnih stratišta.

"Oni koji koriste stradanje žrtava i njihovu žrtvu da bi veličali poražene ideologije prošlosti potpuno su nam neprihvatljivi", kaže Bernardić.

Premijeru naputak biskupa nije sporan.

"Važno je da se poštuju austrijski propisi i da bilo koja obilježja koja bi mogla biti protiv pravnog poretka Austrije ne budu korištena", kaže premijer.

Hrvatski Sabor bio je i bit će pokrovitelj na Bleiburgu, poručuju s Markova trga.

"Dobar naputak"

"Apsolutno dobar naputak i mislim da to neće uzrokovati nikakve probleme", kaže potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner.

I tako ćemo 2018. jasno znati što će se smjeti, a što ne na Bleiburgu, jer su to tako propisali biskupi. Pa i kako se odjenuti.

"Ne samo HOS-ove zastave već nikakve zastave nisu dozvoljene jer se radi o vjerskom skupu. Sve znakovlje i uniforme iz 2. svjetskog rata nisu dozvoljeni", kaže Vukušić.

U povijest odlaze i hrana i piće te šatori pored mjesta održavanja mise.

Ove godine bit će policije kao nikada dosad, ali i austrijskog tužiteljstva na terenu.

"Onaj koji napravi nešto protuzakonito bit će pritvoren, a oni koji naprave prekršaj bit će deportirani", objašnjava Vukušić.

Šeks surađivao iz sjene

Svih ovih godina Vladimir Šeks iz sjene je surađivao s Počasnim bleiburškim vodom. A od ove godine i kao predsjednik Nadzornog odbora. Kako kaže, samo iz jednog razloga.

"Nakana mi je da sudjelujem u kontroli i nadzoru financija Počasnog bleiburškog voda i da sve bude u skladu sa zakonom", poručuje Šeks.

I dok će se financijama tek baviti, za ovogodišnje okupljanje u Bleiburgu bio je iznimno aktivan.

"Poduzeli smo sve moguće korake u suradnji s austrijskim vlastima i policijom, da se izbjegnu bilo kakve provokacije", kaže Šeks.

Što Vladimir Šeks može ili ne, vidjet ćemo nakon 12. svibnja i skupa na Bleiburgu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene