UNICEF je s partnerima pokrenuo program 'Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama' vrijedan 1,69 milijuna kuna (FOTO: UNICEF)
UNICEF je s partnerima pokrenuo program 'Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama' vrijedan 1,69 milijuna kuna (FOTO: UNICEF)

Čak 32 ustanove dobile su modernu tehnologiju i edukaciju za potpomognutu komunikaciju.


S ciljem da uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji, UNICEF je s partnerima pokrenuo program "Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama" vrijedan 1,69 milijuna kuna.

Vezani članci Čuvanje uzoraka (Foto: Dnevnik.hr) Otvorena prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj - Investicija teška 8 milijuna kuna Liječnik, ilustracija (Foto: Getty images) Svakih 39 sekundi od upale pluća umre jedno dijete, a može se lako spriječiti

Povodom primopredaje donacije vrijedne opreme Centar za autizam obišla je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj u društvu regionalne direktorice UNICEF-a Afshan Khan i predstojnice hrvatskoga ureda UNICEF-a Valentine Otmačić.

U sklopu programa provedena je sveobuhvatna edukacija stručnjaka koji rade s djecom i osigurana je oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova, uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 12 udruga te 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi.

"Komunikacija je nužna kako bismo mogli izraziti svoje potrebe, interese i razmišljanja. Ona je nužna za postojanje i pravo je svakog ljudskog bića. Zato želim izraziti našu zahvalnost za ovu vrijednu donaciju, jer njome djeca s autizmom i drugim složenim komunikacijskim teškoćama dobivaju priliku da ostvare svoj puni potencijal,“ kazala je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam u Zagrebu.

U svakoj zemlji u kojoj djeluje, UNICEF traži tehnološka rješenja koja mogu poboljšati kvalitetu života najranjivije djece. To je donacijom 120 tableta za potpomognutu komunikaciju podržala i tvrtka Samsung.

U Centru za autizam i drugim ustanovama koje su dio programa "Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama" koji se provodi u suradnji s Edukacijskim i rehabilitacijskim fakultetom, sada imaju znanje i opremu koja će pomoći djeci, koja to inače ne bi mogla, da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje.

"Veseli me što je UNICEF dio tima koji je donio nadu, ohrabrenje i osnažio obitelji koje ulažu toliko truda u brigu o svojoj djeci. U Centru za autizam vidjela sam kako tehnologija koju smo osigurali zajedno s partnerima iz privatnog i javnog sektora ima ključnu ulogu u ostvarivanju potencijala djece s poremećajima iz autističnog spektra.

Zato pozdravljam napore koji idu u smjeru da ovakva tehnologija bude dostupna svakom djetetu kojemu je potrebna kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja,” kazala je Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju prilikom uručenja donacije u Centru za autizam u Zagrebu.

S obzirom na dokazanu dobrobit koju djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama donosi potpomognuta komunikacija, UNICEF podržava sve inicijative čiji je cilj povećati pristup potpomognutoj komunikaciji kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja.