Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njih 93 milijuna

UNICEF Hrvatska: Svako 20-to dijete u svijetu živi s teškoćama u razvoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 93 milijuna djece u svijetu u dobi do 14 godina živi s teškoćama u razvoju, a u Hrvatskoj ih je nešto manje od 34 tisuće, podaci su UNICEF-a, čije je godišnje izvješće predstavljeno u Zagrebu.

Raširene predrasude u društvu dodatno sprečavaju ostvarivanje prava oko 93 milijuna djece na svijetu s teškoćama u razvoju, stoji u Izvješću o stanju djece u svijetu koje je ove godine posvećeno djeci s teškoćama u razvoju, a predstavio ga je UNICEF Hrvatska.
UNICEF u izvješću poručuje da se životi djece neće promijeniti ako se ne promijene stavovi njihovih zajednica i onih koji odlučuju o njihovoj dobrobiti.
'U Hrvatskoj živi 33.852 djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju, njih 36 posto živi u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, rečeno je na konferenciji. Oko 22 tisuće djece je u nekom obilku prilagođenog školovanja, iz čega je razvidno kako su mnoga djeca uskraćena za to pravo, posebno stoga što još u potpunosti nisu uklonjene sve prepreke za njihovo potpuno uključivanje u zajednicu', istaknula je v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a Hrvatske Đurđica Ivković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demokratska republika Kongo Okrutno iskoristili djecu kao zamku: Pobunjenici postavili eksploziv na jednogodišnje blizanke Mliječna staza - 2 UNICEF za djecu i mlade Rade sve kako bi se prekinula tišina oko mentalnog zdravlja: Mliječna staza - utrka koja život znači

Ona je naglasila kako djeci s poteškoćama u razvoju obrazovanje može osigurati budućnost na tržištu rada, jer su djeca koja odrastaju u inkluzivnom okruženju, ustvrdila je, najbolji učitelj društva za smanjenje nejednakosti.

>>Veliko istraživanje UNICEF-a: Hrvatska nedovoljno ulaže u najmlađe

Prema izvješću UNICEF-a svako 20-to dijete, odnosno gotovo 93 milijuna djece u svijetu u dobi do 14 godina živi s teškoćama u razvoju. Mnoga od njih susreću se s raznim oblicima isključenosti i diskriminacije, unatoč tomu što su vlade zemalja članica UN-a preuzele obavezu da sva djeca, bez obzira na sposobnosti, uživaju svoja prava bez prepreka.


Izvješće je predstavljeno u OŠ 'Marija Jurić Zagorka', jednoj od zagrebačkih škola s programom integracije djece s teškoćama u razvoju u redovito obrazovanje koji pohađa 65 učenika s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Ta je škola istaknuta kao uspješan primjer ravnopravnog sudjelovanja u nastavi djece s teškoćama u razvoju s ostalom djecom.(HINA)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene