Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Unatoč aferi, osječka koalicijska vlast nastavlja djelovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolegij osječkoga Gradskog poglavarstva u raspravi o budućnosti koalicijske vlasti (HSP, SDP, HNS, HSU) zaključio je da ta vlast nastavlja rad u sadašnjem sastavu te da se pokrene postupak razrješenja direktora osječkoga Gradskog prijevoznog poduzeća (GPP) Darka Markovića i imenovanja novog direktora ove tvrtke.

Marković je sinoć, uz vlasnika osječke tvrtke "Media Metroa" Ivicu Džaltu i osječkog poduzetnika Vladimira Čaju sproveden u Istražni centar osječkoga Županijskog suda zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju davanja u podzakup gradskog zemljišta, koje je GPP dobio u zakup od grada Osijeka.

Pročitajte i ovo Denis Bećirović IZBORI U BIH Povećava se prednost Komšića i Bećirovića, Dodik se bori, oglasio se i Čović, a Čavara poručio: ''Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika'' Slika nije dostupna PODRŽALI REVIZIJU UGOVORA Pripuzova tvrtka poručila Tomaševiću da prestanu s izjavama o netransparentnom poslovanju: ''Spremni smo na raskid važećih ugovora. Ako to ne želite..."

Nakon zatvorena sastanka predsjednik Gradskog vijeća i HSP-a Anto Đapić izjavio je novinarima kako je koalicijske partnere izvijestio da će se protiv Marković, člana HSP-a i direktora gradske tvrtke iz kvote te stranke, pokrenuti postupak razrješenja te imenovanja novoga direktora, jer se mora osigurati nesmetan rad tvrtke, a još nije poznato ni koliko će ostati u pritvoru.

Ponovio je svoje stajalište kako vjeruje da Marković nije počinio kazneno djelo te napomenuo da će se, ako se utvrdi direktorova nevinost a sadašnja koalicija tada bude na vlasti, vratiti na svoju dužnost.

Đapić je kazao kako vjeruje da koalicija može izdržati do kraja mandata te da i koalicijski partneri smatraju kako je potrebno završiti započete projekte u gradu.

Predsjednica osječkoga SDP-a i dogradonačelnica Biljana Borzan kazala je novinarima kako je zadovoljna stajalištem HSP-a te da SDP ostaje u koaliciji.

Dogradonačelnik i predsjednik osječkoga HNS-a Ivan Vrdoljak također je izrazio zadovoljstvo odlukom HSP-a, dodavši kako koalicijske stranke, unatoč teškoćama, ostaju provoditi projekte iz koalicijskog sporazuma.

Na novinarski upit Đapić je odbacio nagađanja kako je takvu odluku donio zbog najava koalicijskih partnera da će istupiti iz koalicije ako direktor Marković ne bude razriješen. Ponovio je kako su glavni razlozi želja da se osigura normalan rad GPP-a, završe već započeti glavni projekti, poput nastavka gradnje tramvajske mreže, te omogući Markoviću da se usredotoči na svoju obranu u postupku koji je započeo.

Zamoljen da komentira medijska nagađanja da je Marković sklopio prijeporni ugovor o podzakupu s njim u dogovoru, Đapić je kazao kako takve tvrdnje "nemaju blage veze s činjeničnim stanjem", iako je u vrijeme dok je još bio gradonačelnik, znao za prijedlog odluke o davanju GPP-u u zakup gradskog zemljišta za širenje distributivne mreže.

Poslije više nisam bio član Poglavarstva, jer sam razriješen, ali sam znao za dio toga slučaja, rekao je Đapić. Dodao je da Markovića, kao svojega suradnika, brani od optužaba za krivnju dok mu se ne dokaže sudskim postupkom, kao što je svojedobno i Branimira Glavaša branio od optužaba za ratni zločin, ocijenivši kako je takvo djelovanje "konstanta njegove politike".

Budući da je Gradsko poglavarstvo pokrenulo postupak raskida ugovora o zakupu s GPP-om, Đapić je, na novinarski upit slaže li se s takvom inicijativom, kazao kako se ne protivi mogućem raskidu "ako postoji takva pretežita volja" i ako nema opasnosti od štetnih posljedica za grad.

Na novinarski upit je li bio na obavijesnom razgovoru u policiji te očekuje li poziv, Đapić je odgovorio kako nije bio na razgovoru, niti očekuje poziv, ali će se, ako ga policija pozove, "rado odazvati".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene