Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-a

Najveći od Drugog svjetskog rata: Invazija na Ukrajinu pokrenula i val neviđen u zadnjih sedam desetljeća

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je najveći val izbjeglica od Drugoga svjetskog rata, objavila je u nedjelju UN-ova agencija za pomoć izbjeglicama, UNHCR.

"Zemlju je dosad napustilo više od 7,9 milijuna ljudi, a još ih je 5,9 milijuna raseljeno unutar Ukrajine", rekla je predstavnica UNHCR-a u Njemačkoj Katharina Lumpp.

Riječ je o ukupno 14 milijuna izbjeglica, što je više od trećine sveukupnog stanovništva zemlje. Ukrajina ima 41 milijun stanovnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Politika otvorenih vrata Novi izbjeglički val: ''To povećava pritisak na susjedne zemlje, ali i na Njemačku''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Nehuman potez Iz rezidencije na zimskom skijalištu izbacili ukrajinske izbjeglice: Počinje sezona, treba im za odmor

Lumpp je rekla da je Njemačka po doprinosu za potporu i zbrinjavanje izbjeglica odmah iza Sjedinjenih Država s iznosom od više od 500 milijuna dolara.

"S ovolikom svotom novca uspijevamo pomoći izbjeglicama kada su posrijedi njihova sigurnost i zaštita te ih možemo podržati na razne druge načine", kazala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene