Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika otvorenih vrata

Novi izbjeglički val: ''To povećava pritisak na susjedne zemlje, ali i na Njemačku''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Humanitarna organizacija Caritas računa s novim valom izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj do kraja zime, priopćeno je u srijedu.

"Stanovnici Ukrajine neće imati drugog izbora nego napustiti svoju zemlju ako infrastruktura i dalje bude uništavana, a temperature nastave padati", rekao je voditelj odjela za Ukrajinu njemačkog Caritasa Gernot Krauss.

On je rekao kako njegova organizacija računa sa "sljedećim izbjegličkim valom".

Krauss, koji koordinira akcije u samoj Ukrajini, kaže kako je u prvim valovima Ukrajinu napustilo mnogo mlađih žena s djecom, a da su sada ostale starije žene.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAT U EUROPI Ukrajinci otkrili gdje i kada stiže nova ofenziva Rusije: "Znaju da će izgubiti, ali ne planiraju okončati rat"

Pročitajte i ovo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski OVLAST BLOKIRANJA Zelenski potpisao kontroverzan zakon: Mediji se digli na noge -"Ugrožava nam se sloboda!"

"One će morati napustiti svoje domove i to povećava pritisak na susjedne zemlje, ali i na Njemačku", rekao je Krauss. Prema procjenama Ureda Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Ukrajinu je dosad napustilo više od osam milijuna izbjeglica.

Njemačka je dosad zabilježila njih više od milijun.

Caritas ugroženima u Ukrajini isplaćuje po 56 eura mjesečno, a u iznimnim slučajevima po 560 eura za popravak prozora ili nabavu ogrjeva.

U Njemačkoj izbjeglice iz Ukrajine, za razliku od izbjeglica iz drugih zemalja, od prvog dana imaju pravo na iste socijalne povlastice kao i njemački državljani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene