Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće HOK-a

Ukoreno 11 odvjetnika, 46 ih novčano kažnjeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska odvjetnička komora (HOK) održala je danas redovnu godišnju skupštinu.

Na skupštini je objavljeno da je u proteklih godinu dana zbog povrede dužnosti i ugleda odvjetništva ukoreno 11 odvjetnika, 46 ih je novčano kažnjeno, u tri slučaja Disciplinski sud komore dosudio je bezuvjetan, a u dva slučaj uvjetan gubitak prava na obavljanje odvjetništva.

Uz te 63 osuđujuće odluke Discipinski sud donio je i 32 oslobađajuće presude, 21 predmet pao je u zastaru, tri su obustavljena, a u radu su 124 predmeta, izvijestili su iz HOK-a.

U istom razdoblju Disciplinsko tužiteljstvo komore zaprimilo je 493 prijave, a riješilo 298 prijava, od čega je odbacilo 231 prijavu. U 61 slučaju podignuta je optužnica, dva predmeta ustupljena su Komisiji za troškovnike, četiri odvjetničkim zborovima, a 195 predmeta je u radu.

U proteklih godinu dana HOK je zaprimio 834 molbe za besplatnu pravnu pomoć, od toga 212 za uzdržavanje djece. Pozitivno je riješeno 539 slučajeva imenovanjem odvjetnika koji besplatno zastupaju stranku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Struka se oglasila Odvjetnici: Nobilova suspenzija poslala bi krivu poruku Slika nije dostupna Vlada: Odvjetnička komora utvrđivat će tarife, ali uz suglasnost Sabora

HOK protekle godine dobio novih 223 odvjetnika

U HOK-u podsjećaju da od prosinca 2006. osiguravaju besplatnu pravnu pomoć u svim predmetima uzdržavanja u kojima pravo na uzdržavanje ostvaruju malodobne osobe bez obzira na imovinske prilike roditelja. Napominju da također osiguravaju besplatnu pravnu pomoć azilantima i romskoj zajednici u četiri županije (Međimurskoj, Brodsko-posavskoj, Primorsko-goranskoj i Gradu Zagrebu) u ostvarivanju statusnih prava bez obzira na imovinske prilike i unatoč činjenici da je na snagu stupio Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

HOK je protekle godine dobio novih 223 odvjetnika, a iz Imenika odvjetnika brisano je njih 49, pa sada u Hrvatskoj ima ukupno 4.063 odvjetnika te 185 odvjetničkih društava i 230 zajedničkih odvjetničkih ureda.

Zagrebačkom odvjetniku Milanu Radakoviću na skupštini je uručena nagrada HOK-a 'Dr. Ivo Politeo' za osobite zasluge na unapređenju i afirmaciji odvjetništva kao samostalne i neovisne službe, za zasluge u razvoju kolegijalnih odnosa te podizanju uloge odvjetništva u zemlji i inozemstvu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene