Izlijevanje potoka i rijeka i danas prijeti mjestima diljem Slavonije.


Zbog teškog stanja u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji uslijed velikih kiša te izlijevanja rijeka i potoka požeško-slavonski župan Marijan Aladrović proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje cijele županije. 'Zbog velikih oborina i izlijevanja vodotoka na području Požeštine stanje je vrlo teško. U proteklih 24 sata pala je 21,5 litara kiše po četvornom metru, a kako kiša stalno pada vodostaji rastu. Najviše je problema u Pleterničkome kraju i Ivanindvorskom naselju gdje je pod vodom 50-ak obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Kod Frkljevaca jutros je izmjeren rekordan vodostaj od 529 centimetara. Ako bi vodostaj porastao za daljnjih 30-ak centimetara, situacija bi bila alarmantna jer bi voda ugrozila i grad Pleternicu', rekao je voditelj obrane od poplave Miroslav Tabroski.

Vezani članci Život u Hrvatskoj: Pleternica - 6 Trg kakav imaju oni nema nitko u svijetu, a dok pjevaju bećarac, izvlače novac iz EU fondova bolje od mnogo većih gradova Vodostaj u Kosinju - 5 Kosinjskoj dolini prijeti nova poplava, vodostaj raste već danima: "Ako isključe struju neću ni online nastavu moći pratiti..."

>> Kosor: Na kišu ne možemo utjecati, ali niste sami

Ako bi vodostaj porastao za daljnjih 30-ak centimetara, situacija bi bila alarmantna jer bi voda ugrozila i grad Pleternicu

Uz Ivandvorsko naselje u pleterničkome su kraju ugrožena i druga naselja Brodski Drenovac, Bučje, Komorica, Koprivnica i Sulkovci gdje je voda ušla u pojedina dvorišta i obiteljske kuće a poplavljene su i veće poljoprivredne površine. Rekordni vodostaj, preko 320 centimetara, zabilježen je i na Orljavi u Vidovcima te su i za grad Požegu na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Kako je grad Požega branjen visokim nasipima opasnosti od izlijevanja Orljave nema. Manjih problema stvara bujični vodotok Vučjak na području Jagodnjaka.

Vodostaj kod Orljavca iznosi 210 centimetara, a u Sloboštini 275 centimetara zbog čega se ne može prometovati tom cestom. Izuzetno je teška situacija u Čaglinskome kraju gdje je zbog izlijevanja retencije Londža od Čaglina prema Kneževcu i Zdenkovcu desetak naselja odsječeno. Prema informaciji iz komunalnog poduzeća 'Tekija' zbog većih oborina došlo je do zamućenja izvorišta Veličanke i Stražemanke te se vrši pojačano kloriranja vode. Najveća zamućanja prisutna su u naseljima sjevernog dijela Požeštine od Velike do Kaptola, Kutjeva, Biškupaca, Tornja i Sloboštine.

>> Kiša ne prestaje padati: Besana noć za Slavoniju

Zamućenje vode prisutna su i na lokalnim vodovodima u Naseljima Migalovcima, Čaglin, Darkovac, Sapna, Ljeskovica, Sovski dol, Paka, Djedina Rijeka, Ruševo, Pleternički Brđani i Orljavac. Stanovnicima tih naselja preporučuje se da ne koriste vodu za piće. Uz Ivandvorsko naselje u pleterničkome su kraju ugrožena i druga naselja Brodski Drenovac, Bučje, Komorica, Koprivnica i Sulkovci gdje je voda ušla u pojedina dvorišta i obiteljske kuće a poplavljene su i veće poljoprivredne površine.

Akumulacijsko jezero prijeti Slavonskom Brodu

U naselju Slobodnica kod Slavonskog Broda, gdje je jučer bila posebno teška situacija, vodostaj lagano pada i voda se povlači, ostavljajući iza sebe goleme štete. Slobodnicu su danas posjetili predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor. No, najveća prijetnja cijelom tom području dolazi od akumulacijskog jezera Petnja. Ako popusti brana ili se voda počne izlijevati preko nje, poplavit će sva naselja prema Slavonskom Brodu, od Sibinja do Slobodnice.

Vojska stiže na ugrožena područja

Ministar obrane Branko Vukelić odlučio je na slavonska područja ugrožena poplavom poslati Namjenski organiziranih snaga OS RH. na teren je upućeno 200 pripadnika kopnene vojske koji dolaze u pomoć stanovništvu s potrebnim strojevima, opremom i čamcima. U pripravnosti je još šest posebnih Namjenski organiziranih snaga

'Daljnji aganžman pripadnika OS RH na terenu ovisit cć o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje', priopćeno je iz Ministarstva obrane.  (Mi.Dr./T.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju