Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazali solidarnost

Kosor: Na kišu ne možemo utjecati, ali niste sami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor obišli su poplavljena područja Brodsko-posavske županije te naglasili kako će učiniti sve da se nastala šteta što brže i efikasnije sanira.

'Na svima nama je da pokažemo solidarnost i da ljudi koji su pretrpjeli štetu dobiju pomoć što prije i da se štete saniraju', izjavio je predsjednik Josipović nakon što je obišao mjesto Slobodnica. Izrazio je uvjerenje da će Vlada, putem sustava u kojem se takve štete saniraju, to učiniti brzo i efikasno. 'Isto tako, mislim da je vrlo važno, kada prođe sezona s poplavama, poraditi do kraja na izgradnji kanala i učiniti sve da se takvo što više ne ponovi', dodao je predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Poplava u Zagrebu Rak-rana Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sustav sprječavanja urbanih poplava Olaf Sholz obilazi poplavljene pokrajine u Njemačkoj Snažne oborine Scholz obilazi poplavljenu Njemačku: "Vrijeme i priroda nas stavljaju na kušnju"

Ocjenivši kako imamo dobro uigrane službe koje su u stanju sačuvati elementarnu sigrunost ljudi, ne samo fizičku nego i zdravstvenu jer u takvim prilikama prijete epidemije, izrazio je nadu da će i vremenske prilike pridonjeti da se situacija smiri. 'Ovdje je očito najvažnije da Sava ne izađe iz svog korita', kazao je i ocijenio kako je očito riječ o nepogodi velikih razmjera i da treba biti na oprezu. Nakon posjete jednoj od obitelji iz Slobodnice pogođenoj poplavom, premijerka Jadranka Kosor je obećala kako će Vlada učiniti sve što je moguće da pomogne ljudima.

'Bila sam u jednoj kući i situacija je uistinu teška jer je voda ostavila velike tragove koji će se vidjeti tek kada se sve počne sušiti', kazala je premijerka Kosor. Naglasila je kako je važno da se situacija promptno riješi, da se očisti kanal i učini sve što je nužno da se tako nešto više nikad ne ponovi. 'Na kišu ne možemo utjecati, ali čim se utvrdi šteta i čim budemo znali prave razmjere, na sjednici ćemo donijeti odluku', kazala je Kosor napominjući kako je jučer već o tome razgovarala s gradonačelnikom i sa županom.

>> Kiša ne prestaje padati: Besana noć za Slavoniju

'Nije lako čuti, a kamoli zamisliti kako je ljudima koji na takav način gube sve, da je sve što su uložili uništeno u jednom trenutku', kazala je Kosor, ali i poručila da stradalnici nisu sami. Premijerka Kosor i predsjednik Josipović danas će posjetiti i Vrpolje, gdje je situacija također jako teška,a 14 obitelji je moralo pronaći novi smještaj.

Premijerka Kosor na sastanku s Kriznim stožerom za Brodsko-posavsku županiju

Nakon današnjeg obilaska poplavljenih područja u Brodsko-posavskoj županiji, premijerka Jadranka Kosor održala je sastanak s predstavnicima Kriznog stožera te županije na kojem je procijenjeno da je potrebna i pomoć vojske, koja se na poziv odmah odazvala s 200 vojnika i potrebnom opremom, priopćeno je iz Vlade. Uz predstavnike Kriznog stožera, na čijem je čelu župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, sastanku su nazočili i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, civilne zaštite te predstavnici policije.

Prijete epidemije

Premijerka je izviještena o daljnjim koracima koji će se poduzeti u ovom trenutku, ali i nakon povlačenja vode, a dogovoreno je i koje mjere je potrebno poduzeti da bi se život u ovom području normalizirao, ali jednako tako govorilo se o sigurnosti ljudi, prije svega zdravstvenoj jer u ovakvim prilikama prijete epidemije, navodi se u priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću. 'Premijerka Kosor i ovom prilikom naglasila je da je najvažnije da se situacija što prije sanira i dodala da će Vlada učiniti sve u pomoći ljudima koji su pretrpjeli štetu', dodaje se. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene