Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedice razornog potresa

Uklanjaju se simboli spore obnove, građani izgubili povjerenje: "Mene cijeli tjedan stišće, teško je gledati i plakati"

Aktualno Galerija Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 4 Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 2 Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 3 Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 1 Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Dvije i pol godine od potresa limeni kontejneri na Banovini konačno bi trebali otići u povijest. Građane bez krova nad glavom smješta se u normalnije domove - no ne ide sve glatko. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Sjetno gledaju posljednji stanovnici kontejnerskog naselja na Sajmištu kako, kontejner po kontejner, nestaje mjesto u kojem su živjeli više od dvije i pol godine.

"Mene cijeli tjedan stišće, teško je gledati i plakati i sve, ali ne ide", rekla je Anđelka s kojom se poistovjetila Zrinka. "Tužno mi je bilo, ali bio je neki krov nad glavom. Ne mogu se požaliti", objasnila je.

Kontejnersko naselje na sajmištu postalo je simbol spore obnove Banovine. No na jesen ga konačno više ne bi trebalo biti.

Dio građana već je iseljen - u privatne stanove, domove za starije. U ovom najvećem naselju ostalo je 57, a u Mošćenici još sedam ljudi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ana Brnabić Prvi službeni posjet Plenković nakon sastanka s Brnabić: ''Smatramo da se stvara ozračje da počnemo rješavati pitanja koja nas opterećuju''

"U tijeku je rješavanje i njihovih smještajnih problema, pronalazak drugih, za većinu je pronađen alternativni smještaj i čekamo još formalni dio da se donesu rješenja pa će i oni biti izmješteni u primjereniji prostor", kazala je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Trebalo bi to biti još jedno prijelazno rješenje do onog trajnog na jesen. Istraumatizirani građani su u panici - da će ostati i bez tog limenog krova nad glavom.

"Nema tu sigurnosti više! Ne znam kome više da vjerujem. Kome? Kad smo mi povjerenje izgubili u svakoga više", komentirala je Zrinka.

Pročitajte i ovo Stype, Implodirana podmornica - 1 implozija podmornice VIDEO Kako izgleda implozija? Stručnjak objašnjava: "Ona se sva stisnula i ništa od njih nije ostalo"

"Većina ovog starog naroda ne želi ići u privatne kuće - jedino ovo kako su rekli da će neke napraviti neke kuće kod bolnice", ispričao je Josip.

"Ima različitih skepsi i ja razumijem da su ljudi nepovjerljivi, ali zaista tražimo trajna rješenja da izađemo u susret i rješimo probleme", rekla je gradonačelnica Komes.

Nemaju svi smješteni u kontejnersko naselje ni pravo na obnovu. Ali iz ministarstva se ranije moglo čuti da će se i za njih pobrinuti. Rok do jeseni - sami su odredili.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene