Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje II. mirovinskog stupa

'Ako netko pokuša nacionalizirati mirovinu, tome ću se oduprijeti. To je kao da netko želi nacionalizirati moj stan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukidanje II. mirovinskog stupa tema je koja je Orkuglog stola u organizaciji Kluba zastupnika Mosta, koja je izazvala veliku raspravu između vlasti, oporbe i stručnjaka.

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista organizirao je okrugli stol na temu: "Održivost II. mirovinskog stupa u ambijentu neravnoteža" budući da je, prema stavu Kluba, pitanje održivosti mirovinskog sustava kakvog imamo, a posebice drugog mirovinskog stupa, postalo aktualno uslijed negativnih demografskih trendova, pada broja zaposlenih i duge recesije.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno" Ivan Lovrinović, Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić Izdaja birača Partner Domovinskog pokreta bijesan, traži koaliciju i s crnim vragom: "Nitko ne smije podržati HDZ!"

Namjera Mostovaca je upoznavanje javnosti s težinom problema, a rasprava je suprotstavila dvije struje, one koji vide da su promjene nužne i oni koji ukidanje drugog mirovinskog stupa vide kao manje mirovine u budućnosti.

Ivan Lovrinović iz Mosta se zalaže za transformiranje 2. mirovinskog stupa, ali kaže da ga ne treba "preko koljena ukidati". Ovakav mirovinski sustav je neodrživ, kaže i jedan je od generatora deficita proračuna.

Iznio je i par brojki, istaknuvši kako je 2014. trebalo 36,3 milijardi kuna, od čega je HZMO prikupio oko 22 milijarde kuna, a 14 milijardi nedostaje na godišnjoj razini.

Lovrinović je predložio da se onemogući zaduživanje državi na inozemnom tržištu, jer se tako generira vanjski dug.

Svi su se za Okruglim stolom složili da treba povećati natalitet i broj zaposlenih.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta i ekonomski analitičar Velimir Šonje protiv su ukidanja 2. mirovinskog stupa. Nestić kaže da drugi stup nudi potencijalno više mirovine u budućnosti. Zamrzavanje ili ukidanje, Nestić kaže da vodi u niže mirovine u budućnosti. Naveo je i primjer naslijedjivanja, na svom primjeru rekavši da ako se njemu nešto dogodi, supruga može naslijediti tu mirovinu iz drugog stupa.

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je da se raspravom o ukidanju 2. mirovinskog stupa kockamo s budućnošću mladih i njihovih mirovina. "Ako netko pokuša nacionalizirati mirovinu, tome ću se oduprijeti. To je kao da netko želi nacionalizirati moj stan", istaknuo je Mrsić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene