Davor Majetić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Davor Majetić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od nove Vlade očekuje provođenje reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast te obnovu socijalnog dijaloga, priopćeno je u srijedu iz HUP-a.


"Poslodavci od nove Vlade očekuju da bez oklijevanja krene u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast", navodi se u priopćenju HUP-a.

Mandatar Andrej Plenković u srijedu je predstavio program i sastav 14. Vlade, za koje je zatražio povjerenje Hrvatskog sabora.

Podsjećaju kako je HUP uoči izvanrednih izbora svim strankama ukazao na prioritete s čijim rješavanjem treba početi odmah u prvoj godini mandata. To su fiskalna konsolidacija, reforma javne uprave i pravosuđa, uklanjanje administrativnih barijera i drugih opterećenja gospodarstva, povećanje efikasnosti državnih tvrtki i korištenja državne imovine te modernizacija obrazovnog sustava.

"Zaostajemo za članicama EU-a i zemljama Nove Europe"

"Rast koji sada ostvarujemo je pozitivan, ali nedovoljan i uvelike ovisan o vanjskim okolnostima. Reforme je lakše provoditi u ovakvoj situaciji kada gospodarstvo i optimizam građana rastu te se od njih nipošto ne smije odustati. Upravo zato što uoči velike krize, a ni tijekom nje, nismo htjeli provoditi reforme, ona nas je pogodila tako jako da ćemo posljedice još dugo osjećati jer značajno zaostajemo ne samo za najrazvijenijim članicama EU-a već i za zemljama tzv. nove Europe", poručuju iz HUP-a.

Nakon što je privatni sektor najvećim dijelom tijekom krize odradio restrukturiranja zahvaljujući čemu su tvrtke uspjele održati i poboljšati svoju konkurentnost i iskoristiti prilike koje je donio oporavak izvoznih te sada domaćeg tržišta, sada je na redu javni sektor, izjava je glavnog direktora HUP-a, Davora Majetića, u povodu imenovanja nove Vlade.

Ništa bez reformi

"Bez reformi javnog sektora koje uključuju i reforme sustava obrazovanja, zdravstva i pravosuđa Vlada neće moći ispuniti svoje gospodarske ciljeve. U sadašnjim okolnostima i bez potrebnih promjena rast ne može biti veći od postignutog niti može biti dugoročno održiv. U interesu je svih hrvatskih građana, a ne samo poslodavaca, stvaranje povoljnijih uvjeta poslovanja i poticajnije investicijske klime. Samo na taj način moguće je doći do novih radnih mjesta i viših primanja što će rezultirati manjim brojem odlazaka hrvatskih građana, posebice mladih, na rad u druge zemlje i pridonijeti demografskoj obnovi Hrvatske", ističe Majetić.

HUP je također pozvao budućeg premijera Andreja Plenkovića i članove Vlade da obnove i unaprijede socijalni dijalog, koji je za prethodne dvije vlade bio značajno narušen, te ponovno vrate primjerenu poziciju i važnost Gospodarsko socijalnom vijeću unutar kojega bi Vlada, poslodavci i sindikati trebali zajednički raditi na rješavanju ključnih problema. (Hina)