Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ratne zločine

Udruga iz Tovarnika traži istragu protiv pukovnika JNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika je u priopćenju za javnost pozvala nadležne institucije RH da pokrenu istragu protiv pukovnika Dušana Lončara (68), bivšega zapovjednika 2. proleterske mehanizirane gardijske brigade JNA, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Antun Ivanković navodi se da je Lončar bio nadređeni zapovjednik pripadnicima teritorijalne obrane iz Valjeva (Srbija), Tovarnika, Lovasa i nadređeni zapovjednik pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine. Te su postrojbe odgovorne za razaranja, mučenja, odvođenja u logore te progon mještana Lovasa i Tovarnika u kojima je od rujna do studenog 1991. godine ubijeno 158 osoba, kaže se u priopćenju.

>> Stanimirović: Nisam primijetio zlostavljanja u Tovarniku

'Lončar nije ništa poduzeo da ih u tome spriječi što je protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava za čiju primjenu je bio odgovoran, niti je poduzeo mjere kažnjavanja počinitelja', navodi se u priopćenju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Iz udruge podsjećaju da se pred Županijskim sudom u Vukovaru od 13. travnja 2010. godine vodi postupak protiv Miloša Stanimirovića i još četrnaest osoba za navedene zločine no da optužnica nije obuhvatila odgovorne osobe iz JNA i milicije tzv. SAO Krajine. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene