Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključen slučaj

Udruga Franak nakon odluke Ustavnog suda: "125 tisuća potrošača može tužiti i dobiti razliku svih preplaćenih iznosa"

Nakon 10 godina zaključen je slučaj "Franak". Ustavni sud odbio je tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima.

U priopćenju suda navode kako suci nisu našli povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke. Odluka je donesena s 10 glasova "za" i tri "protiv".

Pročitajte i ovo Goran Aleksić, Udruga Franak Udruga Franak zadovoljna Važna presuda! Banke nisu smjele naplaćivati naknade za prijevremenu otplatu kredita Slika nije dostupna DANAS KRENULE PRIJAVE DORH-u 'Zbog kršenja zakona bankama prijete kazne od 9 do 25 milijardi kuna'

Nakon 10 godina - pobjeda. Iz Udruge banaka kažu kako se ovom presudom stav banaka nije promijenio te da nije dovedeno u pitanje utvrđenje Vrhovnog suda.

Što to znači za one koji su imali kredit u švicarcima i koliko ima takvih kredita te o kojim je iznosima riječ, u Dnevniku Nove TV kazala je Sandra Žiga, voditeljica Ureda Udruge Franak.

"Ustavni sud je odbacio ustavne tužbe banaka i time je konačno i završno utvrđeno kako je valuta švicarski franak u svim potrošačkim ugovorima nezakonita i ništetna. To znači da su svi potrošači koji su imali kredite u švicarskim francima sada slobodni tužiti i potraživati svoje novce", kazala je Žiga.

"Ovo je jako bitno radi njihove pravne sigurnosti jer ovom kolektivnom presudom dobili su pravnu sigurnost tužiti banke jer su niži sudovi u obvezi utvrđivati postupke iz kolektivnog procesa", rekla je Žiga i dodala da su u obvezi utvrditi da je valutna klauzula švicarski franak i promjena kamatne stope - ništetni.

"Mogu tužiti i dobiti preplaćena sredstva"

"Ljudi sad mogu tužiti jer su pravni lijekovi banaka u Hrvatskoj, u konačnici, završeni", istaknula je Žiga.

Takvih je kredita u Hrvatskoj 125.000. "125 tisuća potrošača je dobilo pravnu sigurnost tužiti i dobiti razliku svih preplaćenih iznosa koje su preplatili banci. Naravno, ova kolektivna presuda, ona je temelj i za sve postupke kojima se utvrđuje ništetnost ugovora švicarskog franka", navodi Žiga.

"To nas u daljnjim postupcima čeka. Borba nije gotova, ali jako je bitno naglasiti da pozivam sve potrošače koji su imali kredite u švicarcima, bez obzira na namjenu, da nam se jave, da tuže banke i da ne ostave taj novac bankama", pozvala je Žiga.

Na pitanje novinara da komentira stav banaka, Žiga je rekla: "Nažalost, reakcija banaka je očekivana, ja bih im poručila da napokon priznaju taj poraz jer u konačnici - što više odugovlače, više će i platiti. Oni su sve svoje pravne lijekove iskoristili u Hrvatskoj, a ako idu dalje na Sud za ljudska prava, sumnjam da će se odluka tu promijeniti". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.
Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene