Ministarstvo zdravstva pokrenulo je kampanju Udahni za život kojom se pokušava smanjiti smrtnost od raka pluća kojom pokušava godišnje spasiti više od 500 života u Hrvatskoj.


Udahni za život je kampanja koja prati i promovira Nacionalni programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, kojemu je cilj prevencija i izlječenje ove zloćudne bolesti. Pokrenulo ga je Ministarstvo zdravstva u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja i Hrvatskim torakalnim društvom i kao takav prvi je u Europi.

Vezani članci Akademik Miroslav Samaržija u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Prva crta rata s karcinomom pluća: "Tradicionalna medicina bazirana je na simptomima, a rana dijagnostika je novi svijet" Kampanja Govorimo o raku pluća 2019 (Foto: Promo) - 1 Predstavljena kampanja Govorimo o raku pluća 2019. o svjesnosti u borbi protiv jednog od najsmrtonosnijih tumora

"Provodit ćemo ga narednih pet do deset godina kako bi se smanjila smrtnost od ove zloćudne bolesti za barem 20 posto, što znači da bi se godišnje spasilo više od 500 života u Republici Hrvatskoj", pojašnjava akademik Miroslav Samaržija, ravnatelj Klinike za plućne bolesti Jordanovac

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Godišnje se otkrije oko 3000 novih slučajeva ( porazan je podatak da je sve više mladih), a gotovo isti broj oboljelih i umire.

"U Nacionalni program će se uključiti osobe između 50 i 75 godina starosti, aktivni su pušači ili su prestali pušiti unutar 15 godina, uz pušački staž od minimalno 30 godina", kaže akademik Samaržija te dodaje da će liječnici obiteljske medicine biti ti koji će među svojim pacijentima naći rizične te ih uputiti na CT niske doze zračenja.

Andrija Jarak u kampanji borbe protiv raka pluća
Akademik Miroslav Samaržija u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Uputnica za CT, rezerviranje termina na radiologiji, razmjena nalaza te naručivanje na pumološku obrada i operacija u onih kojima se nađe karcinom radit će se kroz informatičku platformu posebno dizajniranu za potrebe Nacionalnog programa.

Sami screening će se provoditi u 16 centara diljem Hrvatske, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Puli, Zadru, Varaždinu, Virovitici, Opatiji te općini Krapinke toplice.

"Nalaze će očitavati za to posebno educirani klinički radiolozi. Kako se radi o prvom ovakvom programu u Europi, razvijen je poseban program edukacije, a time će se smanjiti mogućnost pogreške na minimum", dodaje Samaržija.

Akciju koja ima za cilj podizanje razine svijesti kod građana i poticanje na preventivan pregled koji bi u mnogim slučajevima značio i spašavanje života podržavaju i brojne poznate osobe; nogometaš Luka Modrić, košarkaš Bojan Bogdanović, paraolimpijka Ana Sršen, astrofizičarka prof. dr.Vernesa Smolčić, bacačica koplja Sara Kolak, manekenka Helena Šopar, vaterpolist Sandro Sukno, operni pjevač Tomislav Mužek, tenisač Marin Čilić, TV novinari Andrija Jarak i Antonija Mandić, redatelj Vinko Brešan, vaterpolistica Petra Bukić, trener Nenad Bjelica, prof. Boris Jokić, bivši tenisač Goran Ivanišević, glumci Mustafa Nadarević, Ankica Dobrić i Žarko Potočnjak, potpredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, predsjednica uprave CineStara Jadranka Islamović te voditelj i autor promocije, redatelj Dejan Aćimović koji svojim učešćem nesebično pomažu u borbi protiv jedne od najokrutnijih bolesti današnjice.

Medijski pokrovitelji su; Nova TV, Media Servis, Hanza media, Blitz Cinestar, Euro plakat i Zagreb plakat.