Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Učenik Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak osvojio je srebrnu medalju na upravo završenoj 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, koja se ove godine održavala u Tbilisiju u Gruziji, i to kao najmlađi član hrvatske reprezentacije, a hrvatski reprezentativci osvojili su još i dvije brončane medalje, priopćeno je u utorak iz Varaždinske županije.


Time su mladi hrvatski kemičari ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17 godina sudjelovanja na tom, kako se ističe u priopćenju, najzahtjevnijem svjetskom natjecanju.

U tom su razdoblju donijeli u Hrvatsku više od 40 medalja, od kojih dvije zlatne i deset srebrnih. U prosjeku od četiri učenika, koliko ih ide na olimpijade, dvoje ili troje donesu medalje.

Time smo po uspjehu uz bok Slovencima i Srbima i bolji smo od brojnih europskih zemalja poput Belgije, Francuske, Španjolske, Švedske i Švicarske pa i južnoameričkih zemalja. Olimpijadom obično dominiraju Rusija, Kina, Rumunjska, Ukrajina, Koreja, Singapur, Tajland, Indonezija, a ove godine apsolutni prvak bio je Rumunj.

Također, održana je i Srednjoeuropska informatička olimpijada na kojoj su nastupili Marin Kišić i Josip Kelava. Iako nisu osvojili medalje (Kelava je bio nadomak bronce), ipak je plasman u reprezentaciju Hrvatske od četiri člana veliki uspjeh koji je trebalo izboriti. Sada predstoji nastup Marina Kišića na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji od 13. do 19. kolovoza, a onda i Ilijin nastup na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, doduše, tek u prosincu u Indiji.

Bez obzira na buduće rezultate na olimpijadama, učenici su, već i time što predstavljaju Hrvatsku i Varaždinsku županiju (kao jedini na službenim olimpijadama) te Prvu gimnaziju Varaždin, napravili veliki uspjeh jer nikada do sada Varaždinska županija nije imala svoje predstavnike na čak četiri olimpijade u jednoj godini, ističe se u priopćejnu upućenom medijima u utorak. (Hina)