Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći uspjeh u 17 godina sudjelovanja

Mladi Hrvati briljirali na najzahtjevnijem svjetskom natjecanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenik Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak osvojio je srebrnu medalju na upravo završenoj 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, koja se ove godine održavala u Tbilisiju u Gruziji, i to kao najmlađi član hrvatske reprezentacije, a hrvatski reprezentativci osvojili su još i dvije brončane medalje, priopćeno je u utorak iz Varaždinske županije.

Time su mladi hrvatski kemičari ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17 godina sudjelovanja na tom, kako se ističe u priopćenju, najzahtjevnijem svjetskom natjecanju.

Pročitajte i ovo Ilija Srpak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nagrada za iskrenost Mladi genijalac koji ima više medalja od Janice Kostelić: ''Došao sam do komisije, rekao da su mi dali previše bodova i da mi to skinu jer nije pravedno'' Dodijeljeni Oskari znanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dodijeljeni Oskari znanja Mladi genijalac Ilija Srpak ima 17 Oskara znanja i poručuje: "Hrvatsko školstvo forsira prosječnost i gasi izvrsnost"

U tom su razdoblju donijeli u Hrvatsku više od 40 medalja, od kojih dvije zlatne i deset srebrnih. U prosjeku od četiri učenika, koliko ih ide na olimpijade, dvoje ili troje donesu medalje.

Time smo po uspjehu uz bok Slovencima i Srbima i bolji smo od brojnih europskih zemalja poput Belgije, Francuske, Španjolske, Švedske i Švicarske pa i južnoameričkih zemalja. Olimpijadom obično dominiraju Rusija, Kina, Rumunjska, Ukrajina, Koreja, Singapur, Tajland, Indonezija, a ove godine apsolutni prvak bio je Rumunj.

Također, održana je i Srednjoeuropska informatička olimpijada na kojoj su nastupili Marin Kišić i Josip Kelava. Iako nisu osvojili medalje (Kelava je bio nadomak bronce), ipak je plasman u reprezentaciju Hrvatske od četiri člana veliki uspjeh koji je trebalo izboriti. Sada predstoji nastup Marina Kišića na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji od 13. do 19. kolovoza, a onda i Ilijin nastup na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, doduše, tek u prosincu u Indiji.

Bez obzira na buduće rezultate na olimpijadama, učenici su, već i time što predstavljaju Hrvatsku i Varaždinsku županiju (kao jedini na službenim olimpijadama) te Prvu gimnaziju Varaždin, napravili veliki uspjeh jer nikada do sada Varaždinska županija nije imala svoje predstavnike na čak četiri olimpijade u jednoj godini, ističe se u priopćejnu upućenom medijima u utorak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene