Dok većina učenika tek razmišlja o početku školske godine, neki su već u školi. Učenici obrtničke škole iz Slavonskog Broda imaju pune ruke posla jer izrađuju zaštitne maske za sve srednjoškolce u svojoj županiji.

Galerija Humanitarno izrađuju maske za cijelu županiju - 7 Humanitarno izrađuju maske za cijelu županiju - 1 Humanitarno izrađuju maske za cijelu županiju - 2 +6 Humanitarno izrađuju maske za cijelu županiju - 3

Iako školska godina još nije počela, u obrtničkoj školi radi se punom parom. Svatko za svojim strojem, učenici izrađuju maske za cijelu županiju. Prvo glačaju rubove, pa sredinu i onda ide dio šivanja na mašinama. Osim učenika u pomoć su priskočile i nastavnice iz drugih predmeta.

Vezani članci Ilustracija Policajac ubio trogodišnjeg sina i sebe: "Vodim ga sa sobom anđelima" Školske klupe, ilustracija HZJZ objavio nove upute za škole: Objasnili su kada učenici moraju nositi maske

„One nam pomažu pri krojenju, pokazali smo im kako će krojiti. Mogu nam puno toga pripomoći da mi ubrzamo taj proces izrade maskice. Bit će bijela boja, crvena i plava. I tako ćemo ih i pakirati, jednu bijelu, jednu crvenu, jednu bijelu, jednu plavu“, objašnjava nastavnica praktične nastave Tajana Jurišić.

Maske izrađuju za sve učenike srednjih škola Brodsko-posavske županije, a naručeno je 7 860 komada. U prosjeku sašiju šest stotina maski na dan. Ravnateljica Obrtničke škole Anita Holub vjeruje da će brzo isporučiti i prvu i drugu zalihu maski kako bi svi učenici mogli dobiti po dvije maske.

Bijela, crvena ili plava sve su iste kvalitete. Materijal se može prati na devedeset stupnjeva, certificiran je i obrađen u procesu proizvodnje tako da je veličina ista i nakon pranja tvrdi nastavnica Irma Leović.

Vrijednim učenicama za izradu jedne maske potrebno je svega desetak minuta, i kažu nije im teško. Drago im je da mogu pomoći drugima pa stoga nije teško dolaziti i kad nije nastava, jer, ionako im je, kažu, falila škola. U pomoć su se uključili i gradovi, općine i županije financiranjem maski, a sve to kako bi zaštitili učenike i spriječili proboj virusa u škole.

„Naše škole su iskazale interes od 21200 maski jer mi imamo oko 5900 učenika u osnovnoj školi i oko 4900 u srednjim školama. Na ovaj način će se osigurati maske za učenike srednjih škola, odnosno za učenike osnovnih škola su naručene maske tako da će svi učenici biti spremni i opremljeni za početak nastave“, zaključio je Brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

A onda i učenici mogu bezbrižno u školske klupe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju