Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maskirani biznis

U zaštitnim maskama neki su vidjeli priliku za posao koji im sada cvjeta: Najveći su hit dizajnerske, ali i one sa svecima i šahovnicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inače bi se u ovo doba godine govorilo o novim kupaćim kostimima ili pak tome koje japanke odabrati za plažu. Ove godine mnogi misle s kojom maskom na ljetovanje. Upravo su u maskama neki vidjeli priliku za posao koji im sada cvjeta. Hit su one dizajnerske, a tamo nema čega nema – od šahovnica do Alojzija Stepinca.

Umjesto da ih je usporila, korona kriza je tvrtku Branka Maravića dodatno pokrenula. Zaštitne kirurške maske u Osijeku se proizvode kao na traci, a još do jučer u Brankovoj tvrtki nastajali su jastuci i plahte.

Pročitajte i ovo Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Otkrio i što su zatekli inspektori na terenu Šef civilne zaštite otkrio imamo li dovoljno zaliha zaštitne opreme i kakve bi mogle biti kazne ako se ne pridržavamo propisanih mjera Slika nije dostupna Mijenjat će preporuke Cijeli svijet u čudu: Jedna su od tri najpogođenije zemlje, a nitko ne želi nositi masku?!

''Brzo smo se prilagodili, u roku od tri mjeseca smo već cijelo postrojenje otvorili, kupili strojeve, montirali, dobili sve certifikate, a uz to smo dobili i sirovine da možemo proizvoditi velike količine. Trenutno proizvodimo 100.000 komada, ali idemo u daljnje širenje koje će biti puno veće nego sada'', kaže Maravić.

Nisu samo nastavili s radom, već su otvorili i nova radna mjesta. ''Da nismo krenuli s proizvodnjom maski vjerojatno bi firma propala. Imali smo 13 zaposlenih prije krize, sad ih imamo 80", otkrio je.

Nema što ne ide na maske

Osim kirurških, procvjetala je i proizvodnja dizajnerskih maski. Josipa Cahun i njena obitelj već godinama na tržište stavljaju šešire, ali kriza ne pita, već zahtijeva brzu reakciju i dodatak u asortimanu. "Moraš se prilagoditi da bi sada preživio, pogotovo ovakvi mali obrti kao mi. Sad je opet potražnja jako velika jer mi radimo iz kvalitetnih materijala, koji se peru i do 90 stupnjeva'', govori ova proizvođačica šešira i maski.

A nema onoga što dosjetljivi proizvođači ne stavljaju na maske – od nacionalnih simbola do slika svetaca. ''Ovo je sveti Leopold Bogdan Mandić, sveti Antun i imamo svetog Benedikta'', govori prodavačica maski Ružica Elez. A osim svetog Antuna i Benedikta, potpuni hit je i maska s likom blaženog Alojzija Stepinca.

"Kao nekakva zaštita u ovom svemu, u ovoj našoj trenutnoj situaciji, kako je bilo to sve što nas prati, pa korona, pa zemljotres, pa danas ove poplave'', kaže Ružica. Pa se u svemu tome treba dobro zaštititi, a po mogućnosti i dobro zaraditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene