Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ubojita droga 'ice' i u Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova sintetička droga “ice” ili “gay droga”, koja je ovog ljeta iz europskih prijestolnica stigla na jadransku obalu, pojavila se i na osječkoj narkosceni po cijeni od 600 kuna za gram.

Riječ je o kristaliziranom metamfetaminu čije djelovanje stručnjaci opisuju kao deseterostruko jače i pogubnije od djelovanja kokaina. Osoba koja ga uzme može ostati budna i hiperaktivna čak 24 sata, a poznati su slučajevi budnosti i do nekoliko dana, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Prve su posljedice nagli gubitak težine i nesanica, nakon njih dolazi do nemogućnosti bilo kakvog uživanja i teške depresije, što pak vodi do potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije. Slijede agresija i nasilje te teške paranoje. 

Smrt ovisnika o “iceu” najčešće je prouzročena moždanim udarom ili infarktom. No oni koji koriste “ice” uglavnom nisu svjesni posljedica. 

- Koliko ja znam, od toga još nitko nije umro niti postao homoseksualac. Bar ne kod nas, a oni koji “ice” uzimaju rade to većinom zbog boljeg seksa. Probao sam ga jednom i moram priznati da je učinak bio snažan, ali me to nije preobratilo da budem gay - ispričao nam je dvadesetšestogodišnji mladić iz Osijeka nakon što mu je, zbog razumljivih razloga, zajamčena anonimnost. 

Kako kaže, svjestan je kako je uporabom “metha” (ulični naziv za “ice”) ugrozio svoje zdravlje, ali u brzu smrt od “droge koja se puši” ne vjeruje. 

No da “ice” uistinu ubija, potvrđuju i hrvatski stručnjaci, poput profesora Slavka Sakomana, koji je nedavno istaknuo kako ta droga prouzročuje nepopraviljivu štetu. 

- Iako je riječ o relativno novoj drogi u Hrvatskoj, njezini učinci dobro su poznati. “Ice” je rafinirani i pročišćeni metamfetamin, koji se najčešće uzima pušenjem. Zbog toga on najdirektnije i najjače udara na mozak. Pritom ga rapidno uništava i dovodi do nepopravljive štete - kaže Sakoman.

A iz osječkog Centra za prevenciju bolesti ovisnosti potvrđuju da im je poznato postojanje ove droge na području Osijeka, no kako se o njoj i dalje mnogo toga ne zna, izuzev činjenice da je “kao i sve ostale sintetičke droge opasna”.

Inače, “ice” se naziva i gay droga budući da je tijekom posljednjih 15-ak godina populariziran ponajviše među homoseksualcima u SAD-u.

Naime, osim što za učinak ima dovođenje osobe u euforiju te stvaranje osjećaja iznimne snage, nuspojava mu je i rušenje seksualnih barijera te neutaživa želja za spolnim odnosom, koja potiče osobe da se upuste u seks s osobama istoga spola, iako inače nemaju homoseksulanih sklonosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene