Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potpisali zajedničku izjavu

Krovne liječničke institucije poručile premijeru: ''Vrijeme nečinjenja je isteklo. O svojim plaćama želimo sami pregovarati''

U zgradi Hrvatske liječničke komore je održan sastanak krovnih liječničkih institucija – Zbora, Sindikata i Komora.

Krovne institucije u zdravstvu potpisale su zajedničku izjavu premijeru Andreju Plenkoviću. U njoj navode sve što ne valja u hrvatskom zdravstvu i poručuju da je vrijeme nečinjenja - isteklo.

Pročitajte i ovo Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas" Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo"

''U trenutku kad u sustavu nedostaju 2000 liječnika, kad je više od 800 kolega napustilo Hrvatsku, a još 1000 ima svu dokumentaciju da ode, u trenutku kad se u bolnicama gase određene specijalnosti jer nema liječnika specijalista, a 10 posto djece nema skrb primarnog pedijatra, tri krovne institucije poručuju Vladi – vrijeme nečinjenja je isteklo. Tražimo konkretne mjere, donošenje zakona o plaćanju liječnika kako bi mogli samostalno pregovarati o svojim pravima i obvezama i kako bi kolegama vratili perspektivu u sustav'', rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Liječnici očekuju da ih premijer primi na sastanak kako bi se formirala radna skupina i hodogram donošenja zakona, uz rokove koji će to sve pratiti.

Ministar ponudio 7 posto

Ministar Milan Kujundžić ponudio je predstavnicima sindikata povećanje plaća za 7 posto, što je već bilo parafirano prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora krajem srpnja, no tada Vlada nije pristala provesti takav dogovor, a liječnici se nadaju da se takav epilog ovog puta neće ponoviti.

''Naravno da 7 posto nije razlog zbog kojeg bi kolege ostale ili se vratile u Hrvatsku, ali bitno je da u krovne liječničke asocijacije imaju konkretan zahtjev da o svojim radnim pravima, obvezama, statusu i položaju pregovaraju liječnici s Vladom, a ne druge profesije umjesto njih, kao što je to danas u Hrvatskoj. Možete li zamisliti da o plaćama sudaca pregovara daktilograf?'', kaže Krešimir Luetić. U srijedu se nastavljaju prosvjedi ''5 do 12'', ovog puta u Zadru i Osijeku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene