U zgradi Hrvatske liječničke komore je održan sastanak krovnih liječničkih institucija – Zbora, Sindikata i Komora.


Krovne institucije u zdravstvu potpisale su zajedničku izjavu premijeru Andreju Plenkoviću. U njoj navode sve što ne valja u hrvatskom zdravstvu i poručuju da je vrijeme nečinjenja - isteklo.

Vezani članci Renata Čulinović-Čaić,predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski liječnici potražili i međunarodnu pomoć: Europska federacija sindikata već dvije godine prati situaciju u zdravstvu Bolnički hodnik (Foto: Dnevnik.hr) "Nijedna bolnica u Hrvatskoj bez ovoga ne može funkcionirati. Dosad smo već imali nekoliko inspekcija..."

''U trenutku kad u sustavu nedostaju 2000 liječnika, kad je više od 800 kolega napustilo Hrvatsku, a još 1000 ima svu dokumentaciju da ode, u trenutku kad se u bolnicama gase određene specijalnosti jer nema liječnika specijalista, a 10 posto djece nema skrb primarnog pedijatra, tri krovne institucije poručuju Vladi – vrijeme nečinjenja je isteklo. Tražimo konkretne mjere, donošenje zakona o plaćanju liječnika kako bi mogli samostalno pregovarati o svojim pravima i obvezama i kako bi kolegama vratili perspektivu u sustav'', rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Liječnici očekuju da ih premijer primi na sastanak kako bi se formirala radna skupina i hodogram donošenja zakona, uz rokove koji će to sve pratiti.

Ministar ponudio 7 posto

Ministar Milan Kujundžić ponudio je predstavnicima sindikata povećanje plaća za 7 posto, što je već bilo parafirano prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora krajem srpnja, no tada Vlada nije pristala provesti takav dogovor, a liječnici se nadaju da se takav epilog ovog puta neće ponoviti.

''Naravno da 7 posto nije razlog zbog kojeg bi kolege ostale ili se vratile u Hrvatsku, ali bitno je da u krovne liječničke asocijacije imaju konkretan zahtjev da o svojim radnim pravima, obvezama, statusu i položaju pregovaraju liječnici s Vladom, a ne druge profesije umjesto njih, kao što je to danas u Hrvatskoj. Možete li zamisliti da o plaćama sudaca pregovara daktilograf?'', kaže Krešimir Luetić. U srijedu se nastavljaju prosvjedi ''5 do 12'', ovog puta u Zadru i Osijeku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr