Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'U zdravstvu vladaju nered, nerad i neodgovornost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Sabor lani usvojio Strategiju razvoja hrvatskog zdravstva i izglasao pet zakona za zdravstvenu reformu, u zdravstvenom sustavu i dalje vladaju nered, nerad i neodgovornost, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Predsjednica SSSH Ana Knežević podsjetila je da su sindikati prikupili 330.000 potpisa protiv paketa zdravstvenih zakona, jer su procijenili da će oni samo pogoršati stanje u zdravstvu, što se i dogodilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona!

Da bi se tih pet zakona moglo provesti trebalo je u roku pola godine, dakle do veljače, donijeti oko 80 podzakonskih akata, no to nije učinjeno, upozorila je Knežević.

Nakon izmjena zakona iz dopunskog osiguranja izbačeni su lijekovi, no cijena police osiguranja koju nudi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostala je ista, a privatni osiguravatelji imaju i skuplje police, rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

HZZO je pak trebao postati neovisnim tijelom, bez utjecaja politike, no od toga nema ništa jer se još "skupljaju članovi njegove Skupštine", dodala je Avberšek.

Govorilo se da će novi zakoni smanjiti liste čekanja u bolnicama, ali to se, naravno, nije dogodilo pa se i dalje čeka po dva - tri mjeseca.

Kategorizacija bolnica također nije provedena, a domove zdravlja praktički su preuzeli "mali tajkuni", zakupci koji nikad nisu bolje živjeli.

Upravna vijeća zdravstvenih ustanova su nekompetentna i nestručna, a ravnatelji se i dalje biraju po političkoj podobnosti, tvrdi Avberšek.

U zdravstvu i dalje arbitrira politika, što pokazuje primjer nove
bolnice u Zaboku, koja stoji prazna već tri mjeseca jer se ne može pronaći 150 milijuna kuna za medicinsku opremu, a stara zabočka bolnica je u katastrofalnom stanju.

Do izbora također ne treba očekivati promjene nabolje, jer
Ministarstvo zdravstva nije uspjelo ništa učiniti u prethodne tri
godine, kaže Avberšek dodavši da takav nered ne odgovara ni
korisnicima niti zaposlenima u sustavu.

Jagoda Milidrag Šmit iz zagrebačkog povjerenstva SSSH ocjenjuje da u zdravstvu vlada "normativni optimizam", odnosno uvjerenje da će mnoštvo propisa unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga, a istina je zapravo obrnuta.

Imamo šumu zakona i još nedovršenih pravilnika, od koje se ne vidi čovjek, upozoravaju sindikati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene