Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U središtu Zagreba, na Mažuranićevom trgu, danas je otvorena nova sinagoga, kao i prostor Židovske vjerske zajednice Bet Israel, što su nazočni visoki hrvatski dužnosnici te brojni rabini iz Europe i SAD-a ocijenili važnim vjerskim, društvenim i kulturnim događajem za židovsku zajednicu i hrvatsko društvo.


Na svečanosti su pročitane poruka i blagoslov glavnog rabina Izraela, a glavni rabin u Zagrebu Kotel Dadon je naglasio kako je nova sinagoga, mjesto zajedničke molitve, učenja i susreta "malo svetište" i još jedna stepenica u okrupnjavanju židovskog života u Hrvatskoj nakon holokausta.

Vezani članci Švedska policija (Foto: AFP) Maskirani napadači u Švedskoj napali sinagogu zapaljivim bombama, mladi Židovi pobjegli u podrum Slika nije dostupna Papa u prvom posjetu rimskoj sinagogi

Secesijski uređena Sinagoga na prostoru od 270 četvornih metara, što ga je Židovskoj zajednici ustupio Grad Zagreb, privremeno je rješenje dok se ne izgradi Sinagoga u Praškoj ulici, gdje je bila do 1942. kad su je srušile ustaše.

Rabin Dadon i i predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel Ivo Goldstein zahvalili su svima na doprinosu u otvaranju i uređenju sinagoge, ali izrazili nadu i uvjerenje da će uskoro početi gradnja sinagoge u Praškoj ulici što je, smatraju, povijesni zadatak ove generacije.

"Nova sinagoga je nova stranica u vjerskom životu hrvatskih Židova", rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na prigodnoj svečanosti podsjetivši da je njena izgradnja poduprta u većinski kršćanskoj sredini, a radove na uređenju izveo je pripadnik muslimanske vjeroispovjesti. "To je društvo koje želimo graditi", proučio je Mesić.

Pridružila mu se osobna izaslanica premijera Ive Sanadera i hrvatske Vlade, potpredsjednica Jadranka Kosor naglasivši da Hrvatska afirmira i želi afirmirati različitosti svih njenih građana i duh tolerancije.

Nazočnima se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pa će tako, rečeno je, projekt Sinagoge u Praškoj ulici poduprijeti i Grad Zagreb i hrvatska Vlada.

Židovska općina Zagreb protivi se ideji Vlade i Zagreba da u gradnji sudjeluje i zajednica Bet Israel, jer se ŽOZ drži jedinim baštinikom srušene sinagoge u Praškoj ulici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju