Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Zagrebu otvorena nova sinagoga i prostor Židovske vjerske zajednice Bet Israel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu Zagreba, na Mažuranićevom trgu, danas je otvorena nova sinagoga, kao i prostor Židovske vjerske zajednice Bet Israel, što su nazočni visoki hrvatski dužnosnici te brojni rabini iz Europe i SAD-a ocijenili važnim vjerskim, društvenim i kulturnim događajem za židovsku zajednicu i hrvatsko društvo.

Na svečanosti su pročitane poruka i blagoslov glavnog rabina Izraela, a glavni rabin u Zagrebu Kotel Dadon je naglasio kako je nova sinagoga, mjesto zajedničke molitve, učenja i susreta "malo svetište" i još jedna stepenica u okrupnjavanju židovskog života u Hrvatskoj nakon holokausta.

Pročitajte i ovo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće" Švedska policija (Foto: AFP) Objavili intifadu? Maskirani napadači u Švedskoj napali sinagogu zapaljivim bombama, mladi Židovi pobjegli u podrum

Secesijski uređena Sinagoga na prostoru od 270 četvornih metara, što ga je Židovskoj zajednici ustupio Grad Zagreb, privremeno je rješenje dok se ne izgradi Sinagoga u Praškoj ulici, gdje je bila do 1942. kad su je srušile ustaše.

Rabin Dadon i i predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel Ivo Goldstein zahvalili su svima na doprinosu u otvaranju i uređenju sinagoge, ali izrazili nadu i uvjerenje da će uskoro početi gradnja sinagoge u Praškoj ulici što je, smatraju, povijesni zadatak ove generacije.

"Nova sinagoga je nova stranica u vjerskom životu hrvatskih Židova", rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na prigodnoj svečanosti podsjetivši da je njena izgradnja poduprta u većinski kršćanskoj sredini, a radove na uređenju izveo je pripadnik muslimanske vjeroispovjesti. "To je društvo koje želimo graditi", proučio je Mesić.

Pridružila mu se osobna izaslanica premijera Ive Sanadera i hrvatske Vlade, potpredsjednica Jadranka Kosor naglasivši da Hrvatska afirmira i želi afirmirati različitosti svih njenih građana i duh tolerancije.

Nazočnima se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pa će tako, rečeno je, projekt Sinagoge u Praškoj ulici poduprijeti i Grad Zagreb i hrvatska Vlada.

Židovska općina Zagreb protivi se ideji Vlade i Zagreba da u gradnji sudjeluje i zajednica Bet Israel, jer se ŽOZ drži jedinim baštinikom srušene sinagoge u Praškoj ulici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene