Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Zagrebu otvorena nova sinagoga i prostor Židovske vjerske zajednice Bet Israel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu Zagreba, na Mažuranićevom trgu, danas je otvorena nova sinagoga, kao i prostor Židovske vjerske zajednice Bet Israel, što su nazočni visoki hrvatski dužnosnici te brojni rabini iz Europe i SAD-a ocijenili važnim vjerskim, društvenim i kulturnim događajem za židovsku zajednicu i hrvatsko društvo.

Na svečanosti su pročitane poruka i blagoslov glavnog rabina Izraela, a glavni rabin u Zagrebu Kotel Dadon je naglasio kako je nova sinagoga, mjesto zajedničke molitve, učenja i susreta "malo svetište" i još jedna stepenica u okrupnjavanju židovskog života u Hrvatskoj nakon holokausta.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Ilustracija Traži se oštra kazna U Berlinu ponovno antisemitistički incident: Student napao svog kolegu jer je pripadnik židovske zajednice

Secesijski uređena Sinagoga na prostoru od 270 četvornih metara, što ga je Židovskoj zajednici ustupio Grad Zagreb, privremeno je rješenje dok se ne izgradi Sinagoga u Praškoj ulici, gdje je bila do 1942. kad su je srušile ustaše.

Rabin Dadon i i predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel Ivo Goldstein zahvalili su svima na doprinosu u otvaranju i uređenju sinagoge, ali izrazili nadu i uvjerenje da će uskoro početi gradnja sinagoge u Praškoj ulici što je, smatraju, povijesni zadatak ove generacije.

"Nova sinagoga je nova stranica u vjerskom životu hrvatskih Židova", rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na prigodnoj svečanosti podsjetivši da je njena izgradnja poduprta u većinski kršćanskoj sredini, a radove na uređenju izveo je pripadnik muslimanske vjeroispovjesti. "To je društvo koje želimo graditi", proučio je Mesić.

Pridružila mu se osobna izaslanica premijera Ive Sanadera i hrvatske Vlade, potpredsjednica Jadranka Kosor naglasivši da Hrvatska afirmira i želi afirmirati različitosti svih njenih građana i duh tolerancije.

Nazočnima se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pa će tako, rečeno je, projekt Sinagoge u Praškoj ulici poduprijeti i Grad Zagreb i hrvatska Vlada.

Židovska općina Zagreb protivi se ideji Vlade i Zagreba da u gradnji sudjeluje i zajednica Bet Israel, jer se ŽOZ drži jedinim baštinikom srušene sinagoge u Praškoj ulici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene