Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Željka Vele

U tjednu iza nas gotovo svakog dana dogodilo se nešto neuobičajeno, veliko i važno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjedan na izmaku bio je bogat događajima. Gotovo svakoga dana dogodilo se nešto neuobičajeno, veliko i važno.

Posjeti, sastanci, ostavke, optužnice i oproštaji. Inventuru tjedna pogledajte u tjednom komentaru Željka Vele.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Pregled tjedna Ivana Petrović izdvojila je ključne događaje tjedna: HDZ i SDP prebrojavali glasove, Ustavni sud se oglasio zbog Milanovića... Slika nije dostupna Sve što ste propustili Bilo je duginih boja, pape Franje i molotovljevih koktela!

Kakav tjedan! Papa u Sarajevu, Veljko Marić u Hrvatskoj. Novi paket optužnica za političare, Sepp Blatter podnio ostavku.

Sastanak koji se čekao više od 200 dana

A počeo je sastankom koji se čekao više od 200 dana: Milanović, Matić i Kotromanović s jedne, Glogoški i Klemm s druge strane. Nakon teških riječi i još težih scena danima prije, atmosfera i ton puno blaži i umjereniji.

Nema nekih revolucionarnih zaključaka, jer problemi su veći od jednog sastanka, ali barem se razgovaralo u pomirljivom i konstruktivnom tonu. Za prvi korak, nije malo.

Veljko Marić u Hrvatskoj

Nije ista priča, ali 'tajming' se dobro poklopio. Veljko Marić je nakon 5 godina u zatvoru u Srbiji došao u Hrvatsku služiti kaznu za ratni zločin.

U ovom slučaju je ispravljen apsurd da Srbija procesuira i u zatvoru drži hrvatskog državljana osuđenog za zločin počinjen u Hrvatskoj. Premijer je oštro odbacio moguće postupanje po optužnicama s političkim konotacijama koje bi mogle stići iz BIH, i stvorio si dobru klimu za buduće razgovore s braniteljima.

Papa pokazao koliko je mudar i jednostavan

Papa u Sarajevu, veliki događaj za cijelu regiju. Dočekan je s oduševljenjem kao netko iz naroda tko pripada narodu. Sveti otac je još jednom pokazao koliko je mudar i jednostavan. I pronašao je obične, iskrene, a tako prave riječi za često zapetljanu bosansku stvarnost. Mladima je poručio da su oni budućnost koja mora prestati graditi zidove i umjesto njih graditi samo mostove.

Optužnice, optužnice, optužnice...

Optužnicama bogat tjedan. Jednu je dobio Bandić zbog navodnog pogodovanja udruzi 'U ime obitelji'.

Drugu Marina Lovrić Merzel za čitav niz optužbi od kojih najsočnije zvuči ona da su joj Hrvatske šume organizirale vjenčanje.

Treća optužnica je Uskokova, protiv Božidara Kalmete i još dvanaestorice, zbog navodnih nezakonitih radnji iz doba kada je bio ministar. Spis ima oko 15 tisuća stranica, a
Kalmetu i suradnike tereti se za izvlačenje 30 milijuna kuna.

Optužnica stiže u dosta nezgodno vrijeme za Kalmetu koji je trebao biti jedan od ključnih HDZ-ovih ljudi za predstojeće izbore. A još je nezgodnije za društvo što se, čini se, sve manje uzbuđujemo i čudimo kada optužnice stižu na adrese političara. Kada je to postalo normalno?

Shvatio da će se to kad-tad dogoditi

Optužnica još nije stigla na adresu Seppa Blattera, ali je on, shvaćajući da će se to kad-tad dogoditi, podnio ostavku na mjesto predsjednika FIFA-e, samo četiri dana otkako je dobio novi mandat. Korupcija u FIFA-i je javna tajna već godinama, sada se zahvaljujući istrazi američkog FBI-ja, neke stvari mogu i dokazati. Milijunima dolara kupovala su se domaćinstva i glasovi. Dojam je da su se kroz godine dečki malo zaigrali i pomislili da su doista nedodirljivi. No, onda su se u toj nedodirljivosti zamjerili krivima, odbacivali bahato njihove kandidature. Osramoćeni i korumpirani nogometni činovnici, hijerarhijski su sve bliže predsjedniku. Priča da Blatter ništa nije znao, sve slabije drži vodu. A moto FIFA-e - moja igra je fairplay, izdan je i osramoćen.

Palac gore za policiju

Na domaćem planu, palac gore za policiju koja je u Dubrovniku spriječila pljačku pošte, a u Zagrebu je razbijena banda simpatičnog naziva "Pink Panther": No, namjere im nisu bile nimalo simpatične: koristeći gužvu oko Papinog posjeta planirali su pljačku banke. Po opremi koju su imali, vidi se da su vrhunski profesionalci svog zanata, pa policija može biti zadovoljna. Pobijedili su ozbiljnog protivnika.

'Adio šampione'

A u svojoj posljednoj utakmici, pobijedio je i Ivano Balić, i otišao s terena u rukometnu mirovinu. Nabrajati sve njegove naslove, maestralne utakmice, golove i poteze, ovom je prilikom besmisleno. Dovoljno je reći, igrao je rukomet drugačije od drugih. Adio šampione, bilo je zadovoljstvo gledati te.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene