Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štrajku u obrazovanju, koji je danas ušao u treći dan, od jutros se priključio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, tako da se sada, osim u osnovnim i srednjim školama, štrajka i na fakultetima i znanstvenim ustanovama.


Sindikati obrazovanja, koji štrajkaju od srijede, traže da im se u nekoliko godina nadoknadi 20-postotno zaostajanje za plaćama u privredi.

Vezani članci Slika nije dostupna Sindikati: Odaziv na štrajk fenomenalan Slika nije dostupna Počeo štrajk i u osnovnim školama

U srijedu se počelo štrajkati u srednjim školama, jučer u osnovnim školama, a danas im se priključio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji okuplja preko 10.000 od ukupno 16.500 zaposlenih u toj djelatnosti.

Čelnici sindikata udruženih u tzv. Vertikalu sindikata obrazovanja najavili su da će nastaviti štrajkati i idućeg tjedna, ne dobiju li od Vlade zadovoljavajuću ponudu.

Dosadašnji odaziv na štrajk u osnovnim i srednjim školama sindikati su ocijenili fantastičnim. Sindikalni podaci govore da je u osnovnim školama jučer štrajkalo više od 90 posto, a u srednjim školama 93,6 posto zaposlenih.

Visok odaziv na štrajk potvrđuju i podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, po kojima je jučer u prijepodnevnom turnusu štrajkalo 77 posto zaposlenih u srednjim školama i 81 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Sindikati traže da im se kroz nekoliko godina nadoknadi zaostajanje plaća za privredom, a plaća početnika s VSS-om utvrdi na razini pet posto većoj od prosjeka u državi.