Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati: Odaziv na štrajk fenomenalan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji odaziv na štrajk u osnovnim i srednjim školama je fantastičan, ustvrdili su čelnici triju sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare, najavivši da sutra u štrajk kreću i fakulteti i znanstvene ustanove.

U štrajku u osnovnim školama, koje su se danas priključile srednjim školama, sudjeluje više od 90 posto djelatnika, a članovima sindikata priključio se veliki broj nečlanova, istaknuo je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoka cijena Nastavnici na nogama! Ako prođe novi zakon, plaćat će kazne zbog ocjena: "Daj pet postat će svakodnevnica" Slika nije dostupna Mesić primio štrajkaše

Ovoga puta podržavaju nas i roditelji koji većinom nisu poslali djecu u školu, a tamo gdje su ipak došla organizirano je njihovo čuvanje, kazao je Laktašić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec rekao je da u srednjim školama danas štrajka 93,6 posto zaposlenih, što je više nego jučer.

Sutra će se štrajku pridružiti zaposleni na fakultetima i znanstvenim institucijama, a očekuje se sličan odaziv, najavio je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Sindikalci su zadovoljni velikom potporom među članstvom i u javnosti, no brine ih što iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa još nisu dobili ozbiljan prijedlog za rješavanje problema zaostajanja njihovih plaća za plaćama u privredi za dvadesetak posto.

Neslužbeno im je ponuđeno da potpišu sporazum o povećanju osnovice za šest posto godišnje u iduće tri godine, a povrh toga bi u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) dobili po jedan posto godišnje kroz idućih sedam godina, ali sindikalci su to odbili.

To je trik na koji nećemo nasjesti, kaže Ribić, jer bi morali
prestati sa štrajkom, a u pregovorima s resornim Ministarstvom o GKU ne možemo riješiti pitanje plaća jer to ovisi o državnom proračunu i ministru financija Ivanu Šukeru koji je odbio naše zahtjeve.

Sindikati stoga pozivaju premijera Ivu Sanadera da omogući realizaciju ideje o Hrvatskoj kao zemlji znanja, te predsjednika Republike Stjepana Mesića da posreduje u sporu.

Sindikati traže da im se kroz nekoliko godina nadoknadi zaostajanje plaća za privredom, a plaća početnika s VSS-om utvrdi na razini pet posto većoj od prosjeka u državi.

"Kada nam to osiguraju kroz GKU, isti čas prestajemo sa štrajkom i potpisujemo sporazum o povećanju osnovice za šest posto", rekao je Ribić dodavši kako će se, prema sadašnjoj situaciji, štrajk gotovo sigurno nastaviti u ponedjeljak.

Sporazum o povećanju osnovice za šest posto potpisali su danas ostali sindikati javnih službi, a Ribić kaže da razumiju svoje kolege jer oni s plaćama bolje stoje od prosvjetara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene