Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva potvrđena slučaja

Splićane uznemirile informacije da su se u njihovom gradu pojavile ospice, ima li razloga za brigu?

Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem (Foto: Dnevnik.hr)
Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ospice (Foto: Dnevnik.hr) Ospice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Splićane i cijelu županiju uznemirile su informacije da su se pojavile ospice i da već ima hospitaliziranih.

Službeno, ospicama su zaražene dvije osobe. Nalaze se na odjelu infektologije splitskoga KBC-a. O njihovom zdravstvenom stanju s voditeljicom odjela za nadzor nad cijepljenjem Milkom Brzović, u Dnevniku Nove TV razgovarao je reporter Mario Jurič.

Ima li razloga za brigu?

Dvije su osobe oboljele od ospica, laboratorijski potvrđeni slučajevi. Radi se o odraslim necijepljenim osobama. S obzirom na to da u okruženju imamo epidemiju ospica, u BiH, Makedoniji, svim ostalim zemljama, Italiji, Češkoj itd. S obzirom na dolazak turista i iz susjednih nam zemalja, dolazak velikog broja gostiju, za očekivati je da nam se pojavi ova bolest u našem gradu i u našoj županiji.

Kakvo je njihovo zdravstveno stanje?

Koliko znam, dobro je. Oni su na zaraznom odjelu, tamo brinu o njima infektolozi i za sada je dobro.

Može li se situacija oteti kontroli?

U slučajevima većeg broja necijepljene djece koja se nalaze u kolektivima, jaslicama, vrtićima, školi i kod pojave bolesti kod takvog djeteta može doći do pojave epidemije, do obolijevanja većih razmjera.

Može doći do epidemije?

Može doći. Zato ovom prigodom pozivamo sve roditelje koji nisu cijepili svoju malu djecu, koja se mogu cijepiti protiv ospica da posjete svog pedijatra, dovedu djecu na cijepljenje. Pedijatar će nakon pregleda djeteta provesti predviđeno cjepljenja tog djeteta. Također i školsku djecu, u službi školske medicine, to su sada prvaši kod upisa u prvi razred. A isto tako i sva ona djeca koja se bilo iz opravdanih ili neopravdanih razloga nisu do sada cijepila.

Dakle, epidemija ozbiljno prijeti?

Tako je. S obzirom na postotak, odnosno procijepljenost za prošlu godinu, koja je značajno bolja u odnosu na 2017., još uvijek imamo značajan broj neprocijepljene male djece u odnosu na školsku i apeliramo na sve roditelje male djece da dovedu svoju djecu kod svog pedijatra i da se provedu planirana i predviđena cijepljenja.

Što očekujete u narednim danima? Može li se dogoditi i veći broj oboljeih i u kojem to razdoblju to može doći?

S obzirom na to da je bolest visoko zarazna i u ovom slučaju kod kontakta s necjepljenom osobom, odnosno djetetom, očekujemo novi slučaj bolesti. Budući da nismo na vrijeme saznali za bolest i da se nije moglo provesti preventivo cijepljenje u roku od 72 sata. Znači, osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, u roku od 72 sata još se ima vremena cijepiti i zaštititi. Ako prođe to vrijeme, onda moramo biti strpljivi.

Jedna osoba je zaražena na Hvaru?

Radi se o sezonskoj djelatnici koja je u vrijeme inkubacije... Zarazila se u susjednoj BiH, gdje i živi u sarajevskom kantonu. U vrijeme inkubacije je došla na otok Hvar i tamo se razvila bolest.

Može li to značiti da će se i na Hvaru dogoditi veći broj oboljelih?

U slučaju da su u kontaktu s njom bile neimune osobe, one koje se nisu cijepile dva puta u svom životu protiv ospica, ili osobe koje nisu preboljele ospice, visoko je vjerojatno da će razviti bolest.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene