Obavijesti Pretražite Navigacija
za djecu prije škole

Sadašnji prorgrami cijepljenja nisu dovoljni: Istraživanje pokazuje da cjepivo protiv ospica mora biti obvezno

Cijepljenje (Foto: Getty Images)
Cijepljenje (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Cijepljenje protiv ospica mora biti obvezno za djecu prije nego što krenu u školu kako bi se spriječile nove epidemije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u petak.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj slučajeva ospica, izrazito zarazne virusne bolesti koja se očituje osipom i vrućicom i koja može biti smrtonosna, porastao je 2018. godine 300 posto.

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv HPV-a - 2 Najviše na sjeveru Sve više Hrvata cijepi se protiv ove bolesti: "Nitko ne može reći za sebe da je siguran" Cijepljenje djece podložno drugim bolestima WHO upozorava: Ogroman porast jedne virusne infekcije diljem svijeta, može biti smrtonosna

Dok je većina novih slučajeva zabilježena u zemljama u kojima su nemiri ili sukobi, nekoliko razvijenih zemalja ima značajni porast zaraza – fenomen koji stručnjaci pripisuju pokretu otpora protiv cijepljenja.

Unatoč vrlo učinkovitom i dostupnom cjepivu sve više roditelja izlaže svoju djecu pogibelji te bolesti dijelom zbog falsificiranih podataka znanstvenog istraživanja objavljenog prije 20 godina koje je dovelo do teorija zavjere o širenju te bolesti.

Podaci za sedam bogatih zemalja

Tim predvođen Filippom Trentinijem iz zaklade Bruno Kessler proučio je podatke za sedam bogatih zemalja i uz pomoć računalnih modela procijepljenosti stanovništva analizirao je različite scenarije do 2050.

Tim je utvrdio da će u gotovo svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem sadašnji programi cijepljenja biti nedovoljni da održe sigurnu razinu imuniteta stanovništva.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da broj necijepljenih osoba ne bi trebao biti veći od 6 do 8 posto kako bi se izbjegle epidemije.

"To je kompleksni fenomen i može imati različite uzroke ovisno o regiji", kazao je Trentini. "U bogatim zemljama, primjerice, radi se o pokretu otpora protiv cijepljenja i koncentraciji necijepljenih osoba u specifičnim skupinama".

Granica će biti probijena 2050. godine

Uz sadašnje programe cijepljenja u Britaniji, SAD-u, Irskoj, Australiji i Italiji do 2050. bit će probijena sigurnosna granica za izloženost stanovništva virusu te bolesti.

Ti modeli pokazuju da je u Italiji, u kojoj je bilo već nekoliko epidemija ospica, već sada probijena ta sigurnosna granica od 7,5 posto necijepljenih osoba.

U Britaniji stopa neprocijepljenosti od 3,7 posto do sredine stoljeća narast će na osam posto.

"Vrlo je teško predvidjeti epidemije u budućnosti", kaže Trentini.

"Rezultati sugeriraju da sadašnji programi cijepljenja s trenutnom pokrivenošću nisu dovoljni da se održi visoka stopa imunosti koja je potrebna u idućim desetljećima".

Najvažnija poruka roditeljima

Autori studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMC Medicine, ističu da bi obvezni programi cijepljenja školske djece, kakvi su provedeni u Francuskoj i Italiji prosljednjih godina, bili učinkoviti samo u kombinaciji s boljim zdravstvenim osvještavanjem javnosti.

Sonia Saxena, profesorica primarne zdravstvene zaštite na Imperial College London, pozdravila je istraživanje, no upozorila je da bi obvezna cijepljenja mogla imati posljedice koje se nisu željele proizvesti, primjerice, porast broja necijepljene djece koja su isključena zbog toga iz škola.

"Najvažnija je poruka za roditelje da su dvije doze do druge godine života ono što treba zapamtiti. Kad bi svatko to učinio, zaštitio bi svoje dijete i čitavu zajednicu od epidemije ospica", dodaje Saxena, koja nije bila uključena u studiju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene