Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povodom dana državnosti

Život u Hrvatskoj: "Ima nas nekih 13 koji živimo na selu. Moj sin je upravo jučer otišao za Austriju, tako da jedan manje..."

Aktualno Galerija Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 10 Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 10 Foto: DNEVNIK.hr Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 3 Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 4 Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 5 Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +5 Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 6 Galerija 1/10 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić provela je Dan državnosti u selima s tek dva, tri ili čak niti jednim stanovnikom. Život u Hrvatskoj danas u mnogočemu nije onakav kakvim su ga njezini stanovnici zamišljali, pa su mnogi svoju zemlju zamijenili drugom.

Dan državnosti reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić provela je u selima s tek dva, tri ili čak niti jednim stanovnikom. Život u Hrvatskoj danas u mnogočemu nije onakav kakvim su ga njezini stanovnici zamišljali, pa su mnogi svoju zemlju zamijenili drugom.

Od osamostaljenja do danas, izgubili smo gotovo milijun ljudi i pali na samo tri velika grada s više od 100.000 stanovnika.

"U Mokrešu se danas živi kao i svaki drugi dan. Ali, opet, sa jednim veseljem u srcu jer imamo svoju državu. Mogu reći da nam baš i nije sjajno", rekla je za Dnevnik Nove TV Anita Nekić iz Mokreša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna važan dan Hrvatska 30. svibnja obilježava Dan državnosti, znate li zašto ga slavimo?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna koncert u HNK-u Premijer Andrej Plenković u povodu Dana državnosti: Hrvatska ostvaruje svoje nacionalne zadaće

Anita iz Mokreša bavi se ekološkim ovčarstvom, kozarstvom i pčelarstvom. Priroda u selu netaknuta je zbog malog broja stanovnika. Život u ovom dijelu Požeško-slavonske županije, težak je.

"Ima nas nekih 13 koji živimo na selu. Moj sin je upravo jučer otišao za Austriju, tako da jedan manje. Nama je ovdje sve puno puno skuplje. Morate imati auto, ne bilo kakav, morate imati dobar auto da bi se odvezli negdje", pojasnila je Anita.

Makadamskim putem ekipa Dnevnika Nove TV odvezla se do Dobre Vode, naselja koje prema posljednjem popisu ima samo dva stanovnika i koje teško pronalazi i navigacija. Ekipu je dočekalo cijelo selo - stado ovaca.

"Cijelo selo u jedno dvorište stane. Je li nekad bilo drukčije? Ne znam. Valjda je", rekla je sa suzama u očima Jadranka Korman iz Dobre Vode.

U selu je više kokoši nego ljudi. Još sedamdesetih u tom je selu živjelo stotinjak duša.

"Stariji su pomrli, mladi su otišli trbuhom za kruhom, svi su otišli za poslom", pojasnila je Jadranka za Dnevnik Nove TV.

U Dobroj Vodi nema trgovine, a najbliži liječnik udaljen je 50 kilometara. Među posljednjim investicijama je zvono koje javlja kada netko umre.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čvrsti stavovi Granić o optužnici protiv pilota: "Nitko nikad u Hrvatskoj nije dao nikakav nalog da se počini zločin i djeluje prema civilima"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna generalna proba Zagrepčani će danas čuti detonacije, iz MORH-a pojasnili o čemu je riječ: Posebnu molbu uputili vlasnicima dronova

"Nikad nitko nije ulagao. Mi smo uvijek bili negdje južnije, tužnije od svega, od Požege, od svih", rekao je Stevo Tušek, stanovnik Dobre Vode.

Iz općine Čaglin ekipa Dnevnika Nove TV otišla je prema zapadu. Sudbina tamošnjih sela je još tužnija.

"U općini Brestovac sedam je naselja u kojima nema niti jednog stanovnika. Među njima su i Amatovci u kojima ih je 1991. bilo 19", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Gospođa Bosa, kako je od milja zovu vikendaši, jedina je stanovnica Kamenskog Vučjaka. Ima 81 godinu i prihvaća šalu da je u selu najmlađa i najljepša.

"Deset godina sam sama. Šefica sam ovdje u selu, sebi samo, samo za sebe", rekla je s osmijehom na licu Bosiljka Veleušić iz Kamenskog Vučjaka.

A sve to samo je dio Slavonije i djelić Hrvatske. Države koja ostaje bez svojih stanovnika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene