Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

dan državnosti

Plenković i Jandroković o optužnicama iz Srbije: "Zaštitit ćemo svoje pilote", "To je provokacija"

U prigodi obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak su položili vijence kod Spomenika domovini u Zagrebu.

"Sjećamo se ljudi koji su odigrali važnu ulogui na putu prema samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, izražavamo zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, braniteljima i svima onima koji su utkali dio sebe u hrvatsku slobodu, samostalnost i demokraciju", izjavio je Jandroković nakon polaganja vijenaca.

"Pred nama su novi sigurnosni, zdravstveni i ekonomski izazovi i vjerujem da ih sve možemo zajednički savladati", poručio je predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRODUŽENI VIKEND Provjerite kako rade trgovine i šoping centri na Dan državnosti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dan državnosti KVIZ Dani ponosa i slave: Provjerite svoje znanje o povijesnim trenucima osamostaljenja Hrvatske

Ruska agresiju na Ukrajinu, rekao je, pokazuje koliko je "važno imati organiziranu državu, snažan međunarodni položaj, dobre i kvalitetne institucije, vojsku i policiju".

Optužnice iz Srbije politička provokacija

S obzirom na zahtjeve vremena, Jandroković je ponovno pozvao na jedinstvo i slogu rekavši kako u ovakvim vremenima nacija mora biti jedinstvena.

"Normalno je da postoje stranačke i svjetonazorske razlike, no moramo ih znati prevladati, međusobno se uvažavati, razgovarati i tolerirati. Svima nama interes građana mora biti prioritet", poručio je.

Upitan za podizanje optužnica u Srbiji protiv hrvatskih pilota za zločine nad civilima u operaciji Oluja, Jandroković je rekao da je riječ o "političkoj provokaciji od strane Srbije u vrijeme koje je njima iznimno zahtjevno jer moraju donijeti neke teške odluke".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čvrsti stavovi Granić o optužnici protiv pilota: "Nitko nikad u Hrvatskoj nije dao nikakav nalog da se počini zločin i djeluje prema civilima"

"Gledajući kroz povijest, uvijek u takvim situacijama Srbija pokušava takvim odlukama skrenuti pozornost s onoga što je njima najveći problem", rekao je.

Dodao je i kako se zadnjih dana tim slučajem bavi Međunarodni kazneni sud u Haagu koji nije našao osnove za bilo kakve optužnice.

"Što se tiče Hrvatske, potpuno je jasno da će na to odgovoriti negativno, kada je u pitanju Srbija", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U organizaciji HDZ-a FOTO Lisinski dupkom pun: Tomislav Karamarko, bivši i sadašnji ministri, Ljubo Ćesić Rojs... Pogledajte atmosferu na proslavi 100. godišnjice Tuđmanova rođenja

Premijer Plenković je rekao da se danas obilježava 32 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora i ključnog govora predsjednika Franje Tuđmana koji je u svom govoru zacrtao put razvoja Hrvatske, slobode, samostalnosti i izgradnje institucija.

Premijer: Predstoji unapređivanje gospodarstva i standarda te lovljene koraka s razvijenim članicama EU

U konačnici je na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja zaokružen put tri ključna desetljeća za hrvatski narod, kazao je premijer, dodavši da su ostvarene sve strateške nacionalne zadaće - članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Također, na tragu smo Schengenskog prostora i euro područja, a ovog ljeta službeno će biti otvoren Pelješki most čime će biti spojena Hrvatska.

U četvrtom desetljeću razvoja, poručio je premijer ostaje unapređivanje gospodarstva, socijalnog standarda, ravnomjerni razvoj i lovljene koraka s razvijenim članicama Europske unije.

O podizanju optužnica protiv hrvatskih pilota novinari su pitali i premijera Andreja Plenkovića koji je ponovio da "Hrvatska ima sve mehanizme zaštititi svoje pilote u odgovarajućem pravnom postupku".

Plenković je ponovno čestitao sugrađanima Dan državnosti istaknuvši kako je bitno da danas misli posvetimo hrvatskoj državi, povijesti i velikanima, sve onome što nas okuplja.

Komentirajući to što predsjednik Republike Zoran Milanović nije došao na polaganje vijenaca rekao je da Dan državnosti svi trebaju poštovati temeljem zakona koji je donio Hrvatski sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene