Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koncert u HNK-u

Premijer Andrej Plenković u povodu Dana državnosti: Hrvatska ostvaruje svoje nacionalne zadaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković čestitao je u nedjelju građanima Dan državnosti i rekao da Hrvatska ostvaruje sve nacionalne zadaće upravo onim slijedom i vremenskim kalendarom kako je to u svojem prvom govoru 30. svibnja 1990. u Hrvatskom saboru rekao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

U izjavi novinarima prije početka svečanog koncerta u HNK-u u povodu proslave toga ključnoga povijesnog dana i 30. obljetnice međunarodnog priznanja premijer Plenković podsjetio je na konstituiranje i prvo zasjedanje demokratski izabranoga Hrvatskoga sabora, kada je 30. svibnja 1990. hrvatski narod na slobodnim izborima izabrao demokratsku vlast te na put osamostaljenja i svoje neovisnosti.

Hrvatski je narod krenuo u proces osamostaljenja i neovisnosti i taj put u protekla tri desetljeća donio je, ne samo slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, nego i državu koja ima svoje institucije, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, koja se integrirala u sve ključne međunarodne i europske institucije, osobito Ujedinjene narode. Istaknuo je to premijer uoči svečanog koncerta u HNK u povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja (15. siječnja 1992).

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana obilježena 30. obljetnica članstva Hrvatske u UN-u, da je Hrvatska već 13 godina članica NATO-a, a uskoro će biti obilježena i deveta godišnjica punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Županijski i Općinski sud Sisak - 1 DOBILA UVJETNU Skandal u Glini: Djelatnica Centra za socijalnu skrb nalagala korisnicima za koga trebaju glasati na izborima

Pročitajte i ovo Cessna u letu iz minute u minutu Vremenski uvjeti otežavaju potragu, poznato državljanstvo pilota i putnika. Žena u Brezovcu čula buku, potraga sužena

Na pragu smo schengenskog prostora i europodručja, realiziramo sve nacionalne zadaće upravo onim slijedom i vremenskim kalendarom kako je to u svojem prvom govoru u Hrvatskom saboru rekao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Stoga svima od srca čestitam ovaj Dan koji ćemo sutra obilježiti, poručio je premijer Plenković u izjavi za medije uoči Dana državnosti.

U povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu održan je svečani koncert solista, Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Ivana Repušića. Solisti su bili Darija Auguštan (sopran), Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran), Filip Filipović (tenor), Ljubomir Puškarić (bariton) i Sabrina Hebiri (vokal). Na programu su bila reprezentativna djela hrvatske glazbene baštine te je u počast Ukrajini izvedena skladba "Melodija" ukrajinskog glazbenika Miroslava Skorika.

Na svečanom koncertu bilo je 500 uzvanika, sadašnjih i bivših dužnosnika, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, bivši predsjednici države Kolinda Grabar-Kitarović, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, zastupnici, ministri, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnici akademske zajednice i diplomatskog zbora te drugi domaći i strani uzvanici.

Nakon koncerta izveden je vatromet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene