Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽI SE SMJENA

Sve glasniji protivnici Bernardića: "Postao je veliki predmet ismijavanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, od jutros je na kušnji. Mirandu Mrsiću u kritikama vodstva stranke priključio se zastupnik i pobjednik lokalnih izbora Ivan Klarin, ali i potpredsjednica Sabora Milanka Opačić. Traži se ostavka uz poruku da je SDP loše prošao na izborima i da se manipulira rezultatima. Dođe li do parlamentarnih izbora SDP će, tvrde, biti poražen do koljena.

S manje euforije nego prije dva tjedna Davor Bernardić je ignorirao sinoć naše pitanje o tome što će ako netko zatraži njegovu smjenu zbog rezultata. "U okvirima mogućeg rezultat je takav kakav je", rekao je Bernardić.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate"

Nezadovoljne nije trebalo dugo čekati. Ivan Klarin, jedan od rijetkih SDP-ovaca koji je pobijedio u prvom krugu, iz Tisnog poziva predsjednika na ostavku.

"Ne snalazi se dobro kao predsjednik i smatram da njegovim odlaskom treba provjetriti i pročistiti stranku", kaže Klarin.

Bernardića napadom na kritičara brane drugi. "Gospodin Ivan Klarin je do prije četiri mjeseca bio šef županijske organizacije šibensko-kininske i pobjegao je uoči bitke", kaže Franko Vidović, član predsjedništva SDP-a.

Zahtjeva za ostavkom ima još. Uz Miranda Mrsića, koji je progovorio još prošli tjedan, prvi se put oglasila SDP-ova potpredsjednica Sabora Milanka Opačić.

"Nažalost u zadnjih šest mjeseci mi smo stranka koja iz mjeseca u mjesec gubi na rejtingu. To je zabrinjavajuće i mislim da Davor Bernardić, koji je postao veliki predmet ismijavanja na društvenim mrežama, mora razmisliti je li sposoban i dalje voditi SDP ili ne", kaže Opačić.

"Mislim i smatram da predsjednik stranke u ovom trenutku treba dati ostavku da se SDP promijeni i promijenjen se pripremi za parlamentarne izbore", kaže Mrsić

Izvanredni parlamentarni izbori za SDP u ovom trenutku, smatraju Klarin, Opačić, ali i Mrsić bili bi pogubni. Uvjeravaju da se ne bune radi zaštite saborskih pozicija.

"Nisam se rodio u toj fotelji, u njoj ne moram biti. Moje kritike ne idu zbog toga da bi sačuvao mjesto u Saboru", kaže Mrsić, dok Opačić poručuje da je u ovom trenutku zanima samo stranka.

"Ne bih voljela da na sljedećim parlamentarnim izborima doživimo lošiji rezultat od ovog zadnjega i da se svedemo doista na jednu malu stranku koja će biti jedna mala čangrizava oporbena stranka", kaže Opačić, dodajući da ne diže ruke od SDP-a. "Kako god bilo borit ću se da se SDP vrati na ono što smo imali, a to je 35 posto", kaže Opačić.

Ispod 30 posto potpore oporbena stranka ne može se smatrati realnim izazivačem. "Nije potrebno srljati na ovaj način i mislim da smjena predsjednika i bilo kojeg člana vodstva ovog momenta ne bi donijela ništa SDP-u već bi ga pretvorila u malu stranku", kaže Vidović

Zbog kritika moglo bi se otvoriti pitanje sankcioniranja. "Ja sam rekao istinu, a ako je istina razlog da se nekoga isključi onda SDP nije demokratska nego autoritativna stranka", kaže Mrsić, dodajući da Bernardić stranku smatra svojinom. 

Na pitanje boji li se izbacivanja iz stranke, Opačić odgovara: "Nakon 27 godina ako odluče da me zbog ovoga što govorim treba izbaciti iz stranke nemam ništa protiv."

Još je nezadvoljnih, no za sada, čini se, kalkuliraju i javno ne govore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene