Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najezda stršljena u Rijeci

U samo pet mjeseci uništeno 110 gnijezda: "Mamimo ih u plastičnu bocu s malo jabučnog octa, voćnog soka i piva"

Stršljen, ilustracija (Foto: AFP)
Stršljen, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Izrazito visoke temperature zraka pogodovale su najezdi stršljena koja je ove godine dosegnula vrhunac, posebno u Slavoniji i Baranji, ali i na jugu Hrvatske.

Najezda stršljena zabilježena je i na riječkom području. U posljednjih nepunih pet mjeseci ekipe Dezinsekcije Rijeka izašle su na 110 intervencija vezanih upravo za gnijezda stršljenâ, piše Novi list.

"Primijetili smo da ih ove godine i na našem području ima nešto više nego lani, ali ništa više negoli svih ostalih kukaca, recimo komaraca", kazao je predsjednik Udruge pčelara Primorsko-goranske županije Nedjeljko Mrakovčić. Navodno je od uboda stršljena u Primorsko-goranskoj županiji ove godine umrla jedna osoba, i to zbog alergijske reakcije.

Mesožderi koji se hrane pčelama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPASNOST VREBA Napao ih roj stršljena kad su pomaknuli balu sijena: Nesretnom muškarcu nije bilo spasa Slika nije dostupna Tražitelji azila Policajci u šumi kod Topuskog spasili dječaka iz Afganistana s ubodom stršljena

"Istina je da stršljeni upravo pčelarima rade najviše štete. On je mesožder i najviše voli jesti – pčelu. Uglavnom, ovaj je period za nas najgori jer je ovo vrijeme njihova razmnožavanja, pa su stršljeni više vani u potrazi za 'hranom'", dodaje Mrakovčić.

"Iznos usluge uklanjanja gnijezda stršljena varira ovisno o složenosti posla, udaljenosti, broju gnijezda koje se tretira, utrošenom materijalu i slično, a najniža je cijena 450 kuna", kazao je predsjednik Udruge pčelara Primorsko-goranske županije Nedjeljko Mrakovčić. Pčelari za stršljene koriste svoju metodu, za koju kažu da funkcionira. "Stršljene mamimo u plastičnu bocu u koju smo stavili malo jabučnog octa, voćnog soka i piva. To lijepo miriši i privlači ih", objašnjava Mrakovčić.

Preživio ubod 90 stršljena

U Grudama je 25-godišnjak iz Gorice u petak preživio ubod oko 90 stršljena, pišu Nezavisne novine. Mladić je primljen na hitni prijem u Domu zdravlja Grude u jako teškom stanju jer su ga stršljeni izboli po glavi. Liječnici su ga stabilizirali i poslali na Centar za urgentnu medicinu u Mostaru, a nakon toga je poslan na kućno liječenje.

Stršljen pripada porodici osa, a hrani se drugim kukcima, osobito pčelama pa najveće probleme prouzrokuje pčelarima. Ubod stršljena nije smrtonosan, osim u slučajevima kad ubode osobu koja je alergičar, no takve osobe ugrožavaju ubodi bilo kojeg kukca.

Kod uboda u području usta i grla treba potražiti liječničku pomoć zbog opasnosti od oticanja. Isto se savjetuje osobama koje boluju od neke kronične bolesti zbog mogućnosti pojavljivanja alergije ili anafilaktičkog šoka. Pažljivim ophođenjem ubode stršljena moguće je izbjeći. U Njemačkoj i, primjerice, Srbiji stršljen je - zaštićeni kukac.

Otrov stršljena može se usporediti s otrovom drugih osa iako je sastavom čak i manje toksičan. Usprkos tome, ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod ose zbog acetilkolina, sastojka koji izaziva osjećaj pečenja na koži. Osim toga, žalac stršljena duži je i deblji te prodire u dublje i osjetljivije slojeve kože, što rezultira osjećajem veće boli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene