Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlaganje mjera

U Saboru rasprava o SDP-ovu prijedlogu preraspodjele doprinosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor otvorio je danas poslijepodne raspravu o SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona o doprinosima, koji SDP predstavlja kao brzu i konkretnu pomoć građanima u krizi dok Vlada odbija njegove protivrecesijske mjere tumačeći da bi one državni proračun stajale čak 14 milijarda kuna.

Gordan Maras (SDP) uvodno je rekao da bi građani preraspodjelom doprinosa dobili 544 kune na mjesec. Objasnio je da SDP predlaže smanjenje stope izdvajanja iz plaće za prvi stup mirovinskog osiguranja s 15 na osam posto. Razliku bi bili dužni nadoknaditi poslodavci. To bi, ustvrdio je Maras, značilo 232 kune više na prosječnu neto plaću u Hrvatskoj. S druge strane, SDP predlaže veće izdvajanje za drugi stup sa sadašnjih pet posto na devet posto, čime bi se, po njegovoj računici, u drugi stup izdvajalo prosječno 312 kuna.

'Te dvije mjere svakom bi hrvatskom građaninu, to jest svakoj zaposlenoj osobi trenutačno pomogle s 544 kune', rekao je Maras, ističući da je riječ o jednoj prosječnoj neto plaći na godinu. Ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo podsjetio je pak da predloženi tekst predviđa i manju stopu doprinosa za zdravstvo, čime bi se, tvrdi, prihodi zdravstvenog sustava smanjili za više od devet milijarda kuna.

Pridodaju li se tome 2,4 milijarde kuna manje od poreza na dobit i učinci od međustope PDV-a koju predlaže SDP, SDP-ove protivrecesijske mjere državu bi stajale više od 14 milijarda kuna. 'Znamo što bi to značilo na prihodovnoj strani proračuna', poručio je Mladineo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene