Od početka zasjedanja 9. saziva Sabora do danas, odnos snaga se itekako promijenio, ne samo u HDZ-u i SDP-u.

Galerija


Na početku saziva, 2016. godine, za Vladu Andreja Plenkovića glasovao je čak 91 zastupnik. Doduše, tu su i glasovi HSS-a koji nisu dio vladajuće većine. Prvo veće osipanje većine bilo je nakon što je Most izbačen iz Vlade, a u nju ušao krnji HNS.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''HDZ će postupiti po presudi Vrhovnog suda i uplatiti novac u državni proračun. Otklanjam bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za to vrijeme'' Andrej Plenković Plenković o ukidanju obroka stanovnicima Banovine: ''To je neki komunikacijski nesporazum. Svi koji trebaju dobit će hranu, kao i dosad''

Novi su ministri 2017. izglasani sa 78 ruku. Zbog Istanbulske konvencije vladajuće je napustio zastupnik Hrasta - Hrvoje Zekanović pa od travnja 2018. Plenković može računati na 77 ruku.

Kada se glasovalo o povjerenju sada već bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić, HDZ s partnerima jedva je prikupio 76 glasova. Vrati li se Darko Milinović u Sabor, HDZ si neće moći priuštiti nijedno glasovanje bez da apsolutno svi zastupnici većine ne budu u sabornici.

Vladajuća većina "tanka"

Vladajuća je većina, kako se čini, na tankoj niti. No, izgleda da premijer ipak nema razloga za brigu. Prijevremeni izbori nekima ne odgovaraju jer bi ostali bez zastupničkog mjesta, izdašne plaće i osigurane egzistencije još najmanje - dvije godine. U saborske klupe zastupnici se vraćaju za desetak dana. S nikada više nezavisnih zastupnika - njih čak 15. Skupina koja je zasigurno zanimljiva Andreju Plenkoviću kako bi podebljao tanku većinu.

Među njima je i Vlaho Orepić, koji je osnovao novu stranku i nazvao je Nova politika. No Plenković, tvrdi, ne može računati na njegovu potporu. "Mi se nećemo zbrajati s nikim, mi ćemo riješavati probleme. U ovom trenutku nema uvjeta za takvo nešto", kazao je saborski zastupnik Vlaho Orepić.

Uvijek zanimljiv je i HSS koji je dao podršku Vladi na početku saziva. No da HSS ostaje u čvrstoj oporbi, uvjerava Ana-Marija Petin za koju se sumnjalo da će napustiti stranku i podržati HDZ: "Iz HDZ-a me nitko nije kontaktirao po tom pitanju, niti je postojala inicijativa, niti s njihove niti s moje strane. Ja sigurno nisam osoba koja bi dozvolila bilo kakvu podjelu ili raskol HSS-a."

Nezavisni se planiraju okupiti u jedan Klub

Iz SDP-a je izašao Bojan Glavašević. On planira nezavisne zastupnike okupiti u zajednički Klub - koji će ostati u oporbi. "Ne planiram HDZ podržati ni mrtav. Njih često podržavaju ljudi koji su mrtvi, ali evo s time doista želim podcrtati da nema šanse da podržim HDZ-ovu većinu", kazao je nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Suradnju s HDZ-om odbacuje još jedan bivši SDP-ovac Mirando Mrsić. Nezavisni zastupnik je i Zdravko Ronko, koji pred kamere ne želi, ali i dalje smatra da Vlada ne smije pasti.

S Glavaševićem će u Klub nezavisni Vučetić, izabran u Sabor s liste Mosta. Tvrdi kako će on uvijek biti oporba. Ali smatra da Plenković ima gdje tražiti podršku. "To su zastupnici koji su egzistencijalno ovisni o saborskoj poziciji, čini mi se da su i spoznajno ovisni. To su zastupnici već transformirali mnoge svoje početne pozicije u Saboru", smatra nezavisni Marko Vučetić. Kaže, njih ima više od jednoga, konkretna imena ne otkriva. No prebjezi vladajućoj većini ne bi trebali iznenaditi jer prijevremeni izbori nisu svima u interesu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju