Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak veterana

U SABOR BIRANA 5 PUTA 'Iznenađena sam što nisam dobila povjerenje za još jedan mandat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šezdesetak od 151 zastupnika koji su odradili kratkotrajni osmi saziv Hrvatskog sabora, nije na izborima dobilo povjerenje birača.

Među njima su i saborski veterani Radimir Čačić (NS-Reformisti), Ivan Šuker (HDZ) i Gordana Sobol (SDP).

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Neki zastupnici bez riječi - 2 "TO JE GLUPOST" Reporterka Dnevnika Nove TV nazvala trojicu saborskih zastupnika koji se cijele godine nisu javili za riječ. Pogledajte jesu li sada - progovorili

Sobol, koja je u Sabor birana pet puta, iskreno priznaje da je iznenađena što nije dobila povjerenje birača za još jedan mandat. "Osobno mi je žao što Narodna koalicija nije prepoznata, što su birači odlučili ostati kod kuće, kao da u proteklih osam mjeseci nije bilo kaosa, agonije i eksperimenta", kaže Sobol.

Upitana kako nakon toliko godina provedenih u saborskim klupama vidi svoju budućnost, Sobol kaže kako je možda došlo vrijeme da se posveti sebi i svemu što nije stizala raditi u zadnjih 15-ak godina.

Sobol se za šesti mandat natjecala u II. Izbornoj jedinici kao peta na listi Narodne koalicije, što je bilo izgledno mjesto za ulazak, no račune joj je pomrsila HNS-ova Anka Mrak Taritaš koja ju je preskočila zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

HDZ-ov veteran Šuker u nedjelju je dobio respektabilnih 3700 preferencijalnih glasova, no nedovoljno da sa 14. mjesta u VI. jedinici po šesti put uđe u Sabor.

U pokušaju da po sedmi put osvoji mjesto na Markovu trgu nije uspio ni Radimir Čačić, koji je izbornu sreću testirao kao prvi na listi Bandićeve Koalicije za premijera u svojoj III. izbornoj jedinici.

U nedjelju nisu prošle ni HDZ-ove Sanja Putica i Margareta Mađerić, svojedobno kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu. No, kako je HDZ relativni izborni pobjednik i u prilici formirati vlast, moguće je da se odlaskom nekih njihovih izabranih kolega u izvršnu vlast otvori prostor da ipak sjednu u saborske klupe.

U devetom sazivu neće biti ni HDZ-ove dugogodišnje gradonačelnice Knina Josipe Rimac, koja se u nedjelju nije ni natjecala jer je stranka nije kandidirala.

Vječni Glavaš i Radin

Sve prolazi, samo Branimir Glavaš i Furio Radin ostaju, najkraće bi se mogao sažeti izborni uspjeh te dvojice zastupnika, koji su u nedjelju po osmi put izabrani u Sabor.

Glavašu (HDSSB) je to, vjerojatno, mala utjeha, s obzirom da je jedini preostali HDSSB-ov zastupnik. Bivši HDZ-ovac po prvi je put u Sabor izabran 1990., još u prvom sazivu, potom je biran i u drugi, treći (nije aktivirao mandat), četvrti, pa peti, šesti, sedmi, osmi i sada u deveti saziv.

Radin je kao zastupnik talijanske nacionalne manjine u Saboru još od 1992. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene