Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do početka ljeta ove godine u riječkom KBC-u bit će dostupne pilule kojima se izaziva pobačaj do osmog tjedna trudnoće, najavio je sanacijski upravitelj riječkoga KBC-a Herman Haller sudjelujući u srijedu na okruglom stolu "Priziv savjesti u medicini".


Pilula za pobačaj odobrena je u većini europskih zemalja i predstavlja neinvazivnu metodu za pobačaj u ranoj trudnoći, rekao je Haller koji ističe da se u susjednoj Sloveniji najveći broj pobačaja obavlja na taj način.

Riječki KBC, kaže Haller, pokrenuo je interventni uvoz pilula preko bolničkog povjerenstva za lijekove, a sada će se za njih tražiti dozvola i preko sanacijskog vijeća bolnice i Ministarstva zdravlja.

U suradnji s Ministarstvom zdravlja uskoro ćemo promovirati tu novu metodu i pokrenuti akciju kojom ćemo nastojati obuhvatiti sve hrvatske bolnice, rekao je Haller.

U Hrvatskoj se danas najveći dio pobačaja obnavlja metodom vakuumske aspiracije kojom se aspirira (izvlači) sadržaj maternice. Pilula za pobačaj odobrena je u većini europskih zemalja u kojima se ta rutinska metoda primjenjuje već godinama. Najveći broj prekida trudnoće tamo se radi upravo tom metodom, ističe Haller.

Riječ je o protuhormonskim lijekovima koji potiču kontrakciju maternice čime se imitira proces spontanog pobačaja, kaže Haller te dodaje da studije provedene u svijetu na stotinama tisuća žena pokazuju da ih preko 99 posto nema potrebu za dodatnom intervencijom liječnika.

"I Srbija i Slovenija već koriste tu metodu, a mi u Rijeci sada probijamo led u Hrvatskoj", kaže Haller koji nije mogao precizirati cijenu lijeka, ali je siguran da će ona biti dostupna širokom krugu građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook