Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Domovinski rat je nastavak antifašizma'

Jadovno: Policija privodila zbog četničkih obilježja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićena je 20-godišnja državljanka Srbije zbog nošenja kokarde.

Komemoracija žrtvama logora Jadovno podno Velebita u kojem su stradali Židovi, Srbi, Romi, ali i Hrvati politički protivnici ustaškog režima, nije prošla bez incidenata.

Pročitajte i ovo Komemoracija za novinara Inoslava Beškera Inoslav Bešker Komemoracija za novinarskog erudita i profesora: "Bio je naš čuvar od gluposti'' Slika nije dostupna 70. godišnjica ustaškog logora Boris Tadić dolazi na komemoraciju žrtvama logora Jadovno

Izaslanike u Jadovno poslao je i predjednik Srbije Boris Tadić te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. No, komemoraciju je zasjenio dolazak desetaka srbijanskih državljanja iz Beograda koji su isticali neprimjerene poruke zbog čega je jednu osobu privela i policija.

Dvadesetogodišnja državljanka Republike Srbije prekršajno je danas kažnjena na Prekršajnom sucu u Gračacu zbog nošenja neprimjernih obilježja, odnosno kokarde, doznaje se u Policijskoj upravi ličko-senjskoj.

Nakon što je policija uočila da na kapi nosi neprimjereno obilježje, kokardu, uhićena je i proslijeđena dežurnom prekršajnom sucu u Gračacu, s prijavom zbog kršenja Zakona o prekršaju protiv javnoga reda i mira. Policija je uočila 20-godišnju državljanku Srbije sa četničkom kokardom na kapi prije početka komemorativnog skupa. Budući da u Gospiću Prekršajni sud nije radio, strankinja je odgovarala pred dežurnim sucem u Gračacu.

U nazočnosti predsjednika Republike Josipovića održana je komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora  i otkrivena obnovljena spomen ploča. Predsjednik Josipović rekao je da je u tim logorima ubijeno između 30.000 i 40.000 ljudi te je hrvatski antifašizam i partizansku borbu nazvao temeljem hrvatske državnosti. Suvremeni nastavak te borbe, pravedan i obrambeni Domovinski rat, nastavak je toga antifašizma što je zajedno dovelo do uspostave samostalne i demokratske Hrvatske, kazao je Josipović. Podsjetivši na uspješno provedenu denacifikaciju Njemačke Josipović je ustvrdio da hrvatska povijest još nije do kraja valorizirana jer je u Hrvatskoj previše porušenih spomenika i zaboravljenih žrtava, poput ovih u Jadovnom. 'Zbog toga ćemo obnoviti sve naše spomenike. Moje nije da o tome govorim, nego da inzistiram da se to ostvari', rekao je.

>> Državni čelnici položili vijence na Mirogoju

>> Hrvatska slavi Dan državnosti

Pohvalio je pritom činjenicu da je Vlada omogućila da predstojeća proslava ustanka naroda Like protiv fašizma 27. srpnja u Srbu bude održana uz novoobnovljeni spomenik. U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Mirko Mećava osudio je, kako je kazao, ustrajna nastojanja da se sporadična zlodjela partizana u Drugom svjetskom ratu dovode u istu ravan sa sistemskim državnim terorom Nezavisne Države Hrvatske. 'Pod sintagmom zločin je zločin, hrvatski i sprski nacionalšovinisti već godinama forsiraju izjednačavanje zlodjela partizana s ustašama i četnicima, antifašistočkog NOB-a s NDH, Josipa Broza Tita s Pavelićem, Jasenovca s Bleiburgom', rekao je.

'Želimo da se jasno kaže tko je bio na kojoj strani'

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus također se usprotivio izjednačavanju zločina i 'politikom uvjetovanja pomirbe tim izjednačavanjem'. 'Mi odbijamo tu ideološku nagodbu. Želimo da se jasno kaže tko je bio na kojoj strani, tko je bio žrtva, tko je bio borac, i na kraju, pobjednik, a tko je bio krvnik, zločinac i poražen', kazao je. Podržao je ideju o podizanju središnjeg spomen obilježja s kosturnicom u Jadovnu, da bi se dolično sahranili ostaci žrtava koji su još uvijek razasuti na 32 mjesta u mračnim ponorima bezdanki.

>> Hillary Clinton Hrvatskoj čestitala Dan državnosti

>> Predsjednik Josipović priredio primanje u prigodi Dana državnosti

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac osuđujući politiku zaborava takvih zločina nazvao je ustaške zločine politikom državnog genocida koja je uzrokovala kasniju politiku odmazde i osvete, te je i on osudio politiku izjednačavanje žrtava. 'Na ovom su mjestu Srbi, Židovi i Hrvati bili žrtve bezumne mržnje samo zato što u jednoj ideji države za njih nije bilo mjesta u NDH'. Mlađan Đorđević koji je u ime predsjednika Srbije položio vijenac za žrtve ustaškoga terora, kazao je da na to mjesto ne treba dolaziti s mržnjom, nego s ljubavlju. 'Smatram da u spomen na žrtve Jadnova trebaju dolaziti Srbi, Hrvati, Židovi i drugi radi zajedničkih poruka mira i ljubavi', rekao je. Molitvu za mrtve kadish čitao je rabin zagrebački Lucian Moša Prelević, u ime Gornjokarlovačke eparhije opjelo je služio vladika Gerasim.

Komemoraciji su uz predstavnike Srpskoga narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca te Koordinacije židovskih općina i Udruge Jadovno 1941. iz Banja Luke, te više stotina drugih uzvanika, prisustvovali i izaslanici predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića te premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Uslijedilo je otkrivanje obnovljene spomen ploče u uvali Slana na otoku Pagu, s komemoracijom za žrtve ustaškoga terora u dva paška logora Slano i Matajna, a koji su također djelovali u sklopu Jadovna. (K. Tešija/A.E./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene