Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U predmetu 'Gotovina i ostali' svjedočio danski promatrač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski župan je nakon "Oluje" tražio uvođenje izvanrednog stanja kako bi se spriječile pljačke, palež i ubojstva, a general Ante Gotovina je na to odgovorio tek primjedbom "kakva ubojstva", izjavio je danas novi svjedok Tužiteljstva pred Haaškim sudom u postupku protiv trojice hrvatskih generala Lennart Leschly koji je u protuispitivanju priznao da je hrvatski general ipak bio gorljiviji u svojim primjedbama, ali ih on nije unio u svoje izvješće.

Leschly je 1995. bio voditelj Regionalnog centra Knin Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) u UN-ovu sektoru Jug, a spomenuto izvješće od 24. rujna odnosi se na sastanak sa zadarskim županom i generalom Gotovinom od 20. rujna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom? Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave

Gotovinin branitelj Greg Kehoe predočio mu je izvješće drugog europskog promatrača, Stiega M. Hansena, o istom sastanku u kojem stoji kako je Gotovina kazao da "policija mora ovladati terenom" te da se "svaki počinitelj zločina mora kazniti", na što je svjedok odgovorio da "ne može svako izvješće sve pokriti".

Njegovo izvješće o sastanku koji je trajao oko 45 minuta sadrži oko osam redaka. Potvrdio je i da je Gotovininu primjedbu da su "nove nacije po naravi nacionalistički nastrojene" protumačio i kao "prešutno priznanje" da se kažnjiva djela mogu nastaviti.

U svom izvješću od 13. kolovoza svjedok je, govoreći o "Oluji", napisao da je "Hrvatska dobila upravo ono što je htjela - zemlju bez ljudi", te da je tijekom čitava sukoba na Balkanu provela najveće etničko čišćenje.

Priznao je, međutim, da je tijekom "Oluje" bio na godišnjem odmoru, što su mu neki, kako je rekao, zamjerili, ali da je imao "vrlo sposobna zamjenika" pa je svoj sud o toj vojno-redarstvenoj akciji HV-a temeljio na njegovim izvješćima i izvješćima ostalih danskih kolega.

Jedan od njih je i Joern Jensen koji se nalazio u sektoru Sjever i, kako se doznaje iz dokumenata koje je predočila obrana, uživao je iznimno gostoprimstvo vodstva tzv. krajine. Jensenu su u Topuskom krajinski Srbi dali na raspolaganje kuću, osiguranje i "djevojku Jelenu".

"Izgledalo je to kao pravo dansko veleposlanstvo", kazao je Kehoe, a svjedok je odgovorio da je to Jensen držao u tajnosti te da tada nije znao za to.

"Jensen je bio prosrpski nastrojen", kazao je svjedok, a na upit kako to zna, odgovorio je: "Pa on je to rekao. Nikad nije krio da smatra da je RSK u redu i da se treba održati."

Glede etničkog čišćenja svjedok je unio cijelu zbrku u tumačenju svoje izjave, što su pokušali razjasniti i tužitelj, obrana i Sudsko vijeće, da bi na kraju ispalo da govori o "dobrovoljnom etničkom čišćenju" jer se vojska tzv. RSK povukla "bez borbe" i sa sobom povukla stanovništvo.

"Vojska RSK nije baš pružila srčan otpor", rekao je svjedok i kazao da je to sve iznenadilo.

Zanijekao je da je znao za vježbe za evakuiranje stanovništva koje je provodilo vodstvo krajinskih Srba. Također, kako je rekao, nije znao za zapovijed Mile Martića za evakuaciju. U izvješćima ostalih timova međunarodne zajednice na terenu, kako tvrdi obrana, stoji da je Martić poticao stanovništvo na odlazak jer da "Hrvati žele zemlju bez ljudi".

Leschly je odlučno odbacio da je izraz "zemlja bez ljudi", koji se nalazi u njegovu izvješću, preuzeo od Martića.

Na glavnom ispitivanju pročitana je njegova izjava da su "metode HV-a bile istovjetne metodama vojske bosanskih Srba, "dostojne prijezira", spominjući pritom Srebrenicu, no ubrzo je dodao da ne izjednačuje te događaje.

"Ni blizu ne izjednačujem ono što se dogodilo u Srebrenici i krajini", kazao je Leschly.

Leschly je u svojoj izjavi istražiteljima iznio cijeli niz opasaka i dojmova, među kojima je i da je "Hrvatska čekala na povoljan trenutak da počne 'Oluju'", kad je pozornost javnosti bila usmjerena na Srebrenicu. Po njegovim riječima "Hrvatska je u kratku vremenu stvorila borbeni stroj" u čemu su joj pomogle Njemačka i SAD.

Sa Soerenom Liboriusom, drugim danskim promatračem na kojeg se oslanjao u pisanju svojih izvješća, usporedio je bivšeg predsjednika Franju Tuđmana s Adolfom Hitlerom, tj. posjet i govor Tuđmana oslobođenim krajevima s Hitlerovim govorom u Parizu.

"Radilo se o trijumfalnoj turneji", reći će svjedok u svom izvješću aludirajući na Vlak slobode. Spomenuti kolega Liborius svjedočio je u ovom predmetu prošli tjedan i tada nije mogao odgovoriti na pitanje obrane kako je uspio spojiti nespojive zaključke, poput onoga da je hrvatska Vlada naredila HV-u palež i uništenje imovine nakon "Oluje" i time otežala svoj vrlo ambiciozan plan povratka izbjeglica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene