Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ponoć istječe rok za predaju kandidatura za lokalne izbore u Hrvatskoj koji će se održati u nedjelju, 19. svibnja.


Tijekom proteklih 14 dana nadležna izborna povjerenstva zaprimila su brojne prijedloge kandidacijskih lista za izbor članova predstavničkih tijela, prijedloge kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, te njihovih zamjenika, a rok je do 2. svibnja u ponoć.

Vezani članci Državno izborno povjerenstvo (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Zanimanje za izbore veće nego prije pet godina: Za Europski parlament natječu se 33 liste Čelnik Mosta Božo Petrov (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 1 Most predao kandidacijsku listu za EU izbore: ''Vrijeme je da se konačno u EP-u može čuti glas običnog čovjeka''

>>FOTO Bitka za vlast: Već počela žestoka kampanja za lokalne izbore

Do 4. svibnja nadležna izborna povjerenstva imaju obvezu objaviti sve pravovaljano predložene kandidacijske liste u javnim glasilima, na oglasnoj ploči i na internetskim stranicama. Tada počinje izborna promidžba za lokalne izbore koja će trajati od 5. do 17. svibnja.

Obzirom da mediji izvještavaju o sve većem broju aktivnosti koje predstavljaju promidžbu zasad potencijalnih izbornih sudionika, u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) ističu da se i takva promidžba, kad se poduzima prije službene, mora pridržavati pravila i obveza Zakona o lokalnim izborima i Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

>>Izmijenjen način financiranja izbornih kampanja, evo što je novo!

Financiranje izborne promidžbe će, s nadležnim izbornim županijskim, gradskim i općinskim povjerenstvima nadzirati DIP, uključujući i moguće nepravilnosti ako kandidati kao dužnosnici županija, gradova i općina za promidžbu koriste sredstva proračuna tih jedinica, uredske prostorije, službena vozila, uredsku opremu i slično.

>>Bandić prekršio članak zakona, ali proći će bez sankcija

Kandidati koji obavljaju neku od tih dužnosti smiju i trebaju to nastaviti u vrijeme provedbe izbora, ali ne na način koji bi predstavljao njihovu ili promidžbu političkih stranaka za raspisane izbore, upozorava DIP. Također se poziva birače da na vrijeme provjere jesu li upisani u popis birača.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju