Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moždani udar kod žena

Zajednička misija za Dan crvenih haljina: Liječnici, dizajneri, glumci i glazbenici podižu svijest o ozbiljnom problemu

Revija za Dan crvenih haljina
Revija za Dan crvenih haljina Domagoj Biondić i Zvonimir Ferina
Aktualno Galerija Revija za Dan crvenih haljina Revija za Dan crvenih haljina Foto: Domagoj Biondić i Zvonimir Ferina Logo Dana crvenih haljina Logo Dana crvenih haljina Foto: Domagoj Biondić i Zvonimir Ferina +0 Organizacijski odbor Galerija 1/3 >>
Edukativna zdravstvena akcija Dan crvenih haljina ima za cilj podići svijest javnosti o moždanom udaru u žena. Održava se drugu godinu zaredom, a ovaj put će se sastojati od edukativnih sadržaja raspoređenih tijekom cijelog tjedna.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu građani će u sklopu Dana crvenih haljina, petog veljače od 11 do 14 sati, imati priliku savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije, provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti čimbenike zgrušavanja krvi.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Dan crvenih haljina Dan crvenih haljina Crvena boja i na modnoj reviji: Šest žena prošetalo pistom za plemenitu svrhu

Akcija se nastavlja 7. veljače prvim stručnim skupom na temu Žene i moždani udar u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, a završava svečanim obilježavanjem u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Zvijezde večeri bit će osam hrabrih žena koje su preboljele moždani udar i one će nositi crvene kreacije brojnih naših dizajnera i dizajnerica. Svečano obilježavanje vodit će Vedran Mlikota, a svojim nastupima podršku će dati Boris Svrtan, gudački kvartet Vortex String, Aki Rahimovski i Berislav Blažević.

Drugu godinu zaredom, organiziraju ga Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo. Organizacijski odbor tako čine neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora Dana crvenih haljina Zdravka Poljaković ističe važnost ove akcije jer moždani udar pogađa znatno češće žene i jedan je od vodećih uzročnika invaliditeta i smrti.

„Većina moždanih udara može se prevenirati zdravim načinom života te liječenjem prisutnih čimbenika, koje je pak potrebno unaprijed prepoznati. Najvažniji korak u borbi protiv moždanog udara u žena je edukacija jer poznajemo li uzroke možemo promijeniti način života i smanjiti rizike, a znanje o simptomima pomoći će nam da pomognemo sebi ili drugima ako do moždanog udara ipak dođe“, naglašava Poljaković.

Javnozdravstvena akcija Dan Crvenih haljina održava se po visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH, gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva.

Hashtag #nosicrveno i ove godine se širi društvenim mrežama i najavljuje Dan crvenih haljina, a detalje možete pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina. Stoga prvi petak u veljači odjenite nešto crveno i podržite ovu hvalevrijednu akciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene