Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop nasilju

U pet godina ubijene 52 žene od strane njihovih partnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Samo prošle godine ubijeno je 13 žena, a ubojice su njihovi supruzi.

Na današnji dan 1999. godine zagrebački Općinski građanski sud bio je mjesto nezapamćenog zločina  naoružani ubojica probio se kroz osiguranje, ušetao u zgradu suda i ubio svoju suprugu, sutkinju i odvjetnicu.

Pročitajte i ovo Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve" Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

U sudnici su prije jedanaest godina ubijene tri nevine žene, sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i stranka Gordana Oraškić, njezin suprug ubio ih je za vrijeme brakorazvodne parnice.

'Jesmo li u tom razdoblju od jedanaest godina učinili nešto ili jesmo li učinili dovoljno da se ovakvi događaji ne ponavljaju', rekao je predsjednik Vrhovnog suda, Branko Hrvatin.

A ponavljaju se. U pet godina 52 žene ubili su upravo njihovi partneri. SOS telefon neprestano zvoni. 'Počevši od fizičkog teškog zlostavljanja do psihičkog čak i seksualnog', rekla je Lana Pigarev iz udruga Ženska pomoć sada.

Fizičko zlostavljanje je najčešće, a rijetke žene skupe hrabrosti nazvati policiju. 'Policija radi svoj posao, ali zatvorske kazne za počinitelje su premale', dodala je Pigarev. Svaka akcija na ovu temu je dobrodošla.

>> Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama

'Oslobodimo se predrasuda drage moje žene, to više nije tabu tema, ako vas netko zlostavlja potražite pomoć', rekla je Indira Vladić, pjevačica Colonije.

'Nemam iskustva s nasiljem, Bože sačuvaj, nije se nitko usudio, taj bi dobio', rekla je kroz smijeh Zorana Kozina iz Zagreba. Ova strategija protiv nasilja zasad je sigurno učinkovitija od Vladine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene