Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na ubijene na Sudu

Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća vladina izaslanstva na zagrebačkom Općinskom sudu u spomen na tri žene koje su na tome sudu ubijene 1999.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama proglašen je prije pet godina u spomen na trostruki zločin u kojem je u tijeku brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu, za što je osuđen na 40 godina zatvora. Govoreći ispred spomen-ploče na mjestu zločina koji se dogodio 21. rujna 1999., predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao je da je današnji dan postao simbolom dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Dodao je da se, prolazeći hodnicima suda, to ubojstvo doživljava i kao opomena da je u sudnici ubijena sutkinja, odvjetnica i stranka. Naglasio je da se žrtvama duguje dostojanstvo, a pravosudnim djelatnicima sigurnost.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da se danas prisjećamo triju žrtava stravična zločina, što je ujedno poruka da mora prestati nasilje nad ženama. Ne budemo slijepi i gluhi na ono što se oko nas događa, rekao je, podsjetivši da su žene i djeca najčešće žrtve obiteljskog nasilja. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je ocijenio kako je dobro da se na taj dan prisjećamo i preispitamo sami sebe što smo učinili da se slično više ne dogodi.

Osim predstavnika vlade i vrhovnog suda komemoraciji na općinskom sudu nazočili su i predstavnici suda, nevladinih udruga, obitelji žrtava te Stanka Cvetković, koja je tada bila ranjena, a i danas je djelatnica Općinskog suda u Zagrebu.

'Gradski vodič za žene'

U skopu današnjeg obilježavanja nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama Ženska udruga 'Izvor' iz osječkoga prigradskog naselje Tenje u Gradskoj je knjižnici predstavila 'Gradski vodič za žene' s podacima bitnima za pomoć zlostavljanim ženama.

Po riječima Nikoline Zec iz Ženske udruge 'Izvor', koordinatorice projekta, izlaženje 'Vodiča' novčano je pomogao grad Osijek, a sadrži korisne obavijesti, prije svega o tome komu i gdje se zlostavljane žene trebaju i mogu obratiti. Najbitnije je da znaju prvi korak - gdje potražiti pomoć i tako si olakšati teške životne trenutke.

Vodič smo izdali u suradnji sa svim nadležnim institucijama koje se bave tom problematikom, rekla je. Dodala je kako je, po podacima osječke policije, od početka ove godine do kraja kolovoza u Osijeku bilo 705 optužnih prijedloga i 54 kaznene prijave za zlostavljanje žena, uglavnom u obitelji.

Ženska udruga 'Izvor' ima i savjetovalište za zlostavljane žene, gdje se mogu dobiti i savjeti o raznim pravima - od socijalne, pravne i ostale pomoći, kazala je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene