Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANI NA MUKAMA

U Osijeku "zaprašili" novac, a komarci i dalje građanima piju krv: "Nemamo mira, katastrofa", "Ne pamtimo da je tako bilo"

Zaprašivanje protiv komaraca - 2
Zaprašivanje protiv komaraca - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaprašivanje protiv komaraca - 1 Zaprašivanje protiv komaraca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaprašivanje protiv komaraca - 3 Zaprašivanje protiv komaraca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zaprašivanje protiv komaraca - 3 Zaprašivanje protiv komaraca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Komarac, ilustracija Galerija 1/5 >>
Iako su se temperature spustile, Osječani se i dalje bore s komarcima. Zavod za javno zdravstvo gradu je do danas izdao osam preporuka za aviotretiranje, no posljednje dvije grad Osijek nije odradio. Građani su na mukama.

Iako je hladnije, komarci i dalje Osječanima piju krv.

Pročitajte i ovo Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Ometaju svakodnevne aktivnosti Mučna borba protiv krvopija: "Izvan centra je neizdrživo, to je sve strašno" Zaprašivanje, ilustracija borba na osječkom području Ponovo bodu, zuje i smetaju! Nakon poplava stigla nova generacija krvopija

"Sitni, sitni mladi komarci kad ubodu, samo tako zapeče“, kaže Mira, a Anica dodaje: "Nemamo mira, ne možemo sjediti navečer, predvečer, ili nešto raditi u bašči, dvorište pokositi, katastrofa. To je užas, 1000 po licu, u nos ulaze, strašno."

Zato rade po najvećem suncu, u podne.

"Navečer je katastrofa, navečer ne možemo sjediti vani. Ako se i namažete, kratko traje, baš je katastrofa. Tako nije bilo ne znam, ne pamtim", kaže Zdenko.

Zavod za javno zdravstvo ove je godine izdao 33 preporuke za tretiranje grada, od toga osam za aviotretiranje.

"Zadnje dvije preporuke koje smo imali za aviotretman nisu odrađene", kaže Tihomir Šlezak, iz ZJZ-a Osječko-baranjske županije.

"Obrazloženje je da se tretmani mogu adekvatno obaviti i sa zemlje, a bila je upitna i cijena samih tretmana, koja je u ovom trenutku bila iznad mogućnosti proračuna", kaže Romano Kristić.

Iako se do sada mislilo da je najveća stavka trošak leta aviona, računi pokazuju suprotno.

"Jedna akcija dođe 1200 hektara puta 30 kuna, to je 36.000 kuna kompletan iznos za jednu akciju", kaže pilot Miroslav Vlašić.

Iz grada ističu da jedno tretiranje obuhvaća 1300 hektara. Cijena hektara iznosi 125 kuna, što znači da jedno aviotretiranje grad stoji 162.500 kuna. A na što je potrošeno preostalih 126.500 kuna?

"Sredstvo za tretiranje, trošak osoblja zaduženog za operativno opsluživanje i punjenje sredstava za suzbijanje komaraca u avion, administrativni poslovi prije i poslije provođenja tretmana, koordinacija provođenja usluge, odgovornost za uspješno izvršenje te sama usluga", odgovorili u iz veterinarske stanice Vetam d.o.o.

Zanimljiva je činjenica da isti avion i pilot na području susjednog Vukovara isti posao obavljaju dva i pol puta jeftinije. Pa će itekako biti zanimljivo čuti što na to kaže osječka gradska vlast.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene