Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potonula krma

Znanstvenici na dnu oceana otkrili što su tražili zadnjih 75 godina

Potonuli brod (Screenshot: AP)
Potonuli brod (Screenshot: AP)
Aktualno Galerija Daryl Weathers uspio se spasiti na olupini koja je stigla do obale (Screenshot: AP) Daryl Weathers uspio se spasiti na olupini koja je stigla do obale (Screenshot: AP) +0 Potonuli brod (Screenshot: AP) Galerija 1/2 >>
Na dnu oceana u blizini Aljaske znanstvenici su otkrili dio krme koja je stradala u eksploziji na američkom vojnom brodu u Drugom svjetskom ratu.

Miran san vojnika broda Abner Read u Drugom svjetskom ratu, usred noći probudila je strašna eksplozija. Brod je naletio na minu i bio je oštećen do te mjere da se od njega odlomila krma. Potonula je na dno oceana zajedno sa 71 mornarom koje je zadesila ova kobna sudbina.

Pročitajte i ovo Nasukani brod Izvijestilo Ministarstvo Ljudi s nasukanog broda prebačeni na kopno Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

U oceanu u blizini Aljaske nedavno je pronađen dio potonule krme s američkog vojnog broda Abner Read, gotovo 75 godina nakon što je brod stradao u Drugom svjetskom ratu, javlja AP.

Znanstvenici s Instituta za oceanografiju Sveučilišta Kalifornija pronašli su krmu 23-metarskog broda koristeći višestruki sonar.

''Kada ovo radimo, pokušavamo razotkriti neispričane priče. Pokušavamo riješiti 'izgubljene' kako bismo pomogli njihovim obiteljima da pronađu mir'', rekao je inženjer sa spomenutom instituta, Andrew Nager.

Još uvijek je živ jedan od mornara stradalog broda, 94-godišnji Daryl Weathers koji se prisjetio kako se sve odvijalo nakon eksplozije. ''Nisam imao vremena biti prestrašen. Bila je to eksplozija usred noći, pa smo napravili sve što smo trebali da bismo ostali živi'', rekao je Daryl, jedan 250 mornara koji su se s broda uspjeli spasiti.

Iako je krma potonula, ostatak olupine snalažljivi mornari uspjeli su dovesti do obale i tako je spašeno ostalih 250 članova posade.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene