Obavijesti Video Pretražite Navigacija
imaju 10,9 milijuna stranaca

U Njemačku se iselila gotovo četiri Osijeka: Objavljene službene brojke, pogledajte koliko im je lani stiglo Hrvata

Njemačke marke (Ilustracija: GettyImages)
Njemačke marke (Ilustracija: GettyImages)
Aktualno Galerija Njemačke marke (Ilustracija: GettyImages) Njemačke marke (Ilustracija: GettyImages) Mnogi Hrvati svoj novi dom pronalaze u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Mnogi Hrvati svoj novi dom pronalaze u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlak u Njemačkoj/Ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
U Njemačkoj je 2018. živio rekordan broj stranaca, a njihov broj se u prošloj godini povećao za oko 292.000 te sad iznosi 10,9 milijuna, dok se prošle godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 27.772 osoba, objavio je u ponedjeljak Državni statistički zavod u Wiesbadenu.

Broj državljana Republike Hrvatske s boravkom u Njemačkoj se između 31.12.2017. i 31.12.2018. povećao za 27.772. To je osjetno manje nego godinu dana ranije, kada se broj hrvatskih državljana u Njemačkoj povećao za 35.295.

Pročitajte i ovo Muenchen: Problemi na aerodromu zbog upada klimatskih aktivista na pistu - 1 u Münchenu Aktivisti upali u zračnu luku: Zalijepili se za pistu, otkazano više desetaka letova Njemački političar Björn Höcke Ekstremna desnica Paprena kazna za političara: Na skupu uzviknuo zabranjeni slogan, skupo ga je koštalo

Prošle je godine, po prvi put otkako je Hrvatska 2013. ušla u Europsku uniju, broj doseljenika iz Hrvatske bio u padu u odnosu na godinu ranije.

Krajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 395.665 državljana RH, što je 170.694 više nego krajem 2012., posljednje godine u kojoj Hrvatska nije bila članicom Europske unije. Najviše hrvatskih državljana, njih 117.660, živi u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg. Po broju stranaca, Hrvatska se nalazi iz Turske, Poljske, Italije, Sirije, Rumunjske.

Ukupno je krajem 2018. u Njemačkoj živjelo nešto ispod 83 milijuna stanovnika, a 10,9 milijuna stranaca se odnosi samo na osobe sa stranim državljanstvom.

Ako se gleda ukupan broj tzv. stanovnika s migrantskom pozadinom, u što spadaju i stranci, njemački državljani stranog porijekla, kao i etnički Nijemci koji su nakon raspada istočnog bloka doselili u Njemačku, tada je njihov broj sa 19,7 milijuna gotovo dvostruko veći.

Najveći priljev useljenika prošle je godine zabilježen iz zemalja zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije. Porast useljenika iz ovih zemalja povezuje se sa zakonom o useljavanju stručne radne snage iz ovog dijela Europe, koji je Njemačka donijela 2015.

Pored stanovnika neke od zemalja zapadnog Balkana, najveći broj useljenika koji su u Njemačku došli na temelju radnih ugovora dolazi iz Indije, Kine i SAD-a. (Hina)

Aktualno Nadzorna kamera snimila dječaka kako ispod ulične svjetiljke piše domaću zadaću, razlog će vam slomiti srce Víctor Martín Angulo Córdoba (Foto: Screenshot/policija) Víctor Martín Angulo Córdoba (Foto: Screenshot/policija) Foto: Screenshot/policija +0 Víctor Martín Angulo Córdoba (Foto: Screenshot/policija) Svijet Nadzorna kamera snimila dječaka kako ispod ulične svjetiljke piše domaću zadaću, razlog će vam slomiti srce 1/2 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene