Ove su godine povodom "Ljubičastog dana" u Hrvatskoj predviđene brojne aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju javnosti, destigmatizaciju epilepsije i bolje razumijevanje bolesti.


U nedjelju će se tradicionalno obilježiti ''Ljubičasti dan'' - dan pružanja podrške i solidarnosti osobama s epilepsijom. "Ljubičasti dan" ili "Purple day" je akcija pokrenuta 2008. godine u Kanadi na inicijativu tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj.

Vezani članci Miguel Cervantes s obitelji (Foto: Instagram) Preminula 3-godišnja kći poznatog glumca, tužnu vijest je objavio uz fotografiju njezine prazne sobe Slika nije dostupna KBC Zagreb: Obilježen Ljubičasti dan posvećen epilepsiji

Javnim progovaranjem o bolesti, Cassidy je željela smanjiti osjećaj usamljenosti i izolacije koji je učestalo prisutan kod osoba s epilepsijom, a javlja se kao posljedica društvene stigmatizacije i nerazumijevanja bolesti. Od tada se u ovu akciju uključilo više od stotinu zemalja svijeta te je "Ljubičasti dan" proglašen najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji.

Ove su godine povodom "Ljubičastog dana" u Hrvatskoj predviđene brojne aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju javnosti, destigmatizaciju epilepsije i bolje razumijevanje bolesti koje će se odvijati u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ te Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Središnja manifestacija "Bicikliraj za epilepsiju!" će se odvijati u nedjelju 26. ožujka, okupljanjem i prigodnim skupom na Europskom trgu u Zagrebu uz štand s edukacijskim i promotivnim materijalima, u periodu od 11:00 - 14:00 sati. S početkom u 12:00 sati slijedi povorka biciklista koja će se kretati slijedećom rutom: Europski trg - Vlaška ulica - Palmotićeva ulica - Boškovićeva ulica - Hebrangova ulica - Trg maršala Tita - Masarykova ulica - Ulica Nikole Tesle - Zrinjevac - Trg Josipa Jurja Strossmayera (istočna strana) - Ulica Pavla Hatza - Draškovićeva ulica – Šoštarićeva ulica – Trg Josipa Langa – Branjugova ulica – Vlaška ulica - Europski trg.

Prilikom najave događaja sudionici skupa i vožnje biciklom bit će pozvani da odjenu i ponesu nešto ljubičaste boje u znak podrške osobama s epilepsijom, a dijelit će se majice, bedževi, narukvice i drugi prigodni ljubičasti predmeti.