Obavijesti Video Pretražite Navigacija
impresivne životinje

Oni su najljepši, najteži i najposlušniji: Najbolji od najboljih, istarski divovi koji su bili na korak od izumiranja

Aktualno Galerija Alfredo Jedrejčić Alfredo Jedrejčić Foto: DNEVNIK.hr Boškarin, ali najljepši - 3 Boškarin, ali najljepši - 3 Foto: DNEVNIK.hr Boškarin, ali najljepši - 2 Boškarin, ali najljepši - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Boškarin, ali najljepši - 1 Galerija 1/4 >>
Turizam je na vrhuncu, ne propuštaju se fešte diljem Hrvatske. Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar javila se uživo iz Kanfanara s 32. Jakovlja i otkrila zašto se ova fešta ne propušta.

"Odgovor je vrlo jednostavan. Zbog njih - boškarina. A ovdje se trenutno nalaze najljepši, najteži i najposlušniji boškarini Istre. Stručni je žiri imao mnogo posla odabrati najbolje od najboljih, pomno su se gledale sve kvalitete za pojedinu kategoriju. Ovi čuvari tradicije bili su na korak do izumiranja, no planski su spašeni. i sada ih ima toliko da možemo imati i ovakvo natjecanje", javila je reporterka Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Zaštićeni proizvodi, ilustracija Istarske delicije A jednom je prijetilo izumiranje: Dva hrvatska proizvoda dobila oznaku nacionalne izvornosti, uskoro zaštićeni i na europskoj razini Slika nije dostupna Neugodno iznenađenje u Kanfanaru Od ranije poznat policiji: Tijekom pretresa doma osumnjičenog pronašli arsenal oružja

Lente su podijeljene i to redom Bakin, Sarožin i Moro.

Žiri je imao poprilično težak posao. "Bilo je prijavljeno čak 20 boškarina", kazala je Lina Dollar, a što najbolje čini najboljima pitala je predsjednika stručnog žirija Alfreda Jedrejčića.

Reporterka je pitala jesu li imali težak posao.

"Jesmo. Bilo je zahtjevno jer su svi uzgajivači doveli svoja grla i žele da njihovo grlo bude najbolje", kazao je Jedrečić te opisao kako izabrati najljepšeg boškarina.

"Gleda se kompletno, od rogova, glave, tijela, nogu, dubinu prsnu, širinu, kako je vol uređen, je li ugojen kako treba...", nabrajao je predsjednik žirija.

Ove godine natjecao se i najteži vol do sad na Jakovlju. Ima 1420 kilograma, rekao je Jedrejčić.

"Na današnjoj smotri imali smo četiri vola koja su imala preko 1000 kilograma. Imali smo ostale koji su imali 900 kilograma u prosjeku", kazao je.

Birao se i najposlušniji vol. Jedrejčić je kazao kako se njega pratilo od samog izlaska iz kamiona, išao je na vagu gdje je morao biti miran, pratio se njegov dolazak na izložbu i hod u defileu - je li gazda morao ići s njim, ili je išao samostalno, opisao je predsjednik stručnog žirija kako se bira najposlušniji boškarin. Dodaje kako se volove dresira jer su bili radne životinje i morali su naučiti slušati komande jer nije uvijek bilo čovjeka koji bi ih vodio.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene