Prva skupina migranata iz Italije, njih četvorica, premješteni su u Hrvatsku i u petak oko 13 sati stigli su u Prihvatilište za tražitelje azila Porin.


Ispred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Vezani članci Slika nije dostupna 'To je najkraći zaključak ikad napisan, otkad pratim Europsku uniju, dakle zadnjih 12 godina' Slika nije dostupna Ostojić: Očekujemo da Slovenija sama ukloni žicu

"Selam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku", kazao je ministar Orepić migrantima koji su u Porin došli nešto iza 13 sati.

Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji.

Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji.

"Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela", kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije.

'Još bih samo naglasio da je Hrvatska zrela i spremna prihvatiti i živjeti različitosti', kazao je ministar Orepić.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su "otvorili vrata i srca" za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.

"Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički, europski problem", kazao je Baričević.

Dolazak prve skupine migranata rezultat je početih aktivnosti na premještanju podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani iz Eritreje kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

Voditeljica prihvatilišta Anita Dakić kazala je da će četvorica migranata već sutra "ući u proceduru" i podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom, koji će se "riješiti prioritetno". "Ne želim se vezati za neke rokove, ali najduže što možemo očekivati je 30 dana", kazala je Dakić.

Podsjetila je da prihvatilište migrantima pruža tri obroka, od čega dva kuhana, ali i niz radionica i dnevnih aktivnosti poput učenja jezika te psihosocijalne pomoći.

Dodala je i da su u prihvatilištu spremni primiti i nove ljude, u skladu s rasporedom koji napravi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.